Početak›Форуми›Linuks›Programiranje›C ili C++?
- This topic has 48 odgovora, 24 glasa, and was last updated 12 years, 3 months ranije by
nebjak.
-
AutorČlanci
-
28. februara 2007. u 9:02 am #29341
marelli
Učesnikgreska onda
6. marta 2007. u 4:11 pm #29342zeenmc
Učesnikpozz
prvo sam ucio C pa onda C++, al eto shvatih da je to maltene jedan te isti jezik,tako da je po meni morbidno prepucavati se u fazonu da li je ovo bolje ili ne,npr C++ je kod vecih projekata, uz oop moze se izbegnuti ponavljanje code-a, evo primera
postoji clasu konj, ima klasu ptica ,a treba ti jos i klasa pegaz (konj koji leti), u c++ samo treba da izvedes iz 2 klase (konj i ptica) 3. a to je pegaz
al sam ja ipak za C++ jer je oop buducnost,a i za GUI aplikacije se vise on preporucuje nego C
pozz
6. marta 2007. u 5:38 pm #29343BrokeBody
UčesnikAko čovek ima malo slobodnog vremena za vežbanje programiranja uopšte (bilo da ima iskustva već 20 godina na primer), C je možda i najbolji jezik za vežbanje… za/zbog bilo kog jezika.
20. februara 2008. u 10:37 am #29344marelli
UčesnikJa bih C pa pa C++.
20. februara 2008. u 11:52 am #29345jboban
UčesnikPitanje je jednostavno. C++ je nadskup od C, tj. sadrži kompletno C i još nešto preko, od čega su najbitnije klase. Dakle, u C++ se može pisati običan, čist C, a da se C++ ne pomene i ne primeti. Druga je stvar što to nije pravi način i filozofija objektnog programiranja, ali svakako dobar početak.
Zašto? Vremenom, čovek znajući osnovne koncepte OOP, poželi da bar nešto od toga primeni. Onda polako počinje da shvata kako mu to olakšava stvari, čini ih organizovanijim, lakšim za održavanje i izmene i tako počne sve više i više da tako piše programe.25. maja 2009. u 10:50 am #29346sinansakic
UčesnikHteo bih da te malo ohrabrim i podržim u ideji da naučiš u nekom programskom jeziku da radiš. Završavam višu elektrotehničku školu na kojoj baš učim c i c++. Vidi ovako prvi operativni sistem koje građen bio je sagrađen početkom 70-ih godina prošlog veka u asenbleru da bi taj operativni sistem bio podržan od strane hardvera. Prvi operativni sistem je napravio čovek koji je i napravio program c i taj novi operativni sistem je iz asenblera preveo u program c. Ta logika koja je osmišljena u programu c kako da se programira uzeta je i za sve ostale više programske jezike. Zato ti savetujem da prvo sedneš da dobro savladaš program c kako bi ti kasnije u c++ i drugim programskim jezicima bilo lakše da programiraš. Upozorenje. kada budeš savladao program c moraš da se odlučiš ili ćeš nastaviti sa programom c da radiš ili ćeš preći na c++ a c+ je osnovni program za programiranje objekata i uvodite u programiranje igrica i programe za objektno orjentisano programiranje. U suštini razlika izmedju c i c++ je ta što je c++ispravljeni c i dodata mogućnost sa rad sa objektima.
26. maja 2009. u 1:46 am #29347Oko_sa_Bagdale
UčesnikC i C++ su dva razlicita programska jezika. C++ je kodirao Brian Stroustrup 1979
u onim istim Bell-ovim laboratorijama u kojima je kreiran Unix, C, i mnogo kasnije Plan 9.
Jezik je nazalost prerano napisan kada teoriske osnove object oriented programming i remifikacije nisu bile potpuno poznate tako da je veoma los. Neko je pre jedno godinu ili dve
postavio na misc.AT.openbsd link to clanka koga su pisali Ritche, Bach, i jos par Unix kraljeva
gde su do detalja opisali sta je pogresno u dizajnu C++. Nazalost nisam bookmarkova
clanak. Pokusao sam da ga nadjem na Google ali izlazi 10000000 search results klinaca koji pokusavaju da napisu domaci zadatak iz C++ pa koriste reci C++ sucks i what is wrong with C++ da opisu svoje neznanje.Ako te zanima Unix system programming i embedded programing C je za tebe. Ako te interesuje GUI onda je C++ za tebe (mada se meni licno mnogo vise svidja za Tcl/Tk za GUI)
Pre nego sto pocnes da ucis bilo koji programski jezik trebalo bi da se zapitas koje probleme
time pokusavas da resis. Vecina dobrih programskih jezika a ja mogu da nabrojim bar 30-40 od kojih znam 5-6 (znam zapravo 10-15 jezika al ti ostali nisu dobri :'( nego sam ih ucio sto sam morao) su pisani da rese odredjen problem. Za ono sto su pisani su fenomenalni ali ako ih koristis za ono sto nisu pisani onda nisu za nista. Recimo C nije dobar za kreiranje GUI i za 1000 drugih stvari.Sto se fakulteta tice. Na Matematickom treba prvo predavati C i sh+awk. Na Matematickom fakultetu postoje par ispita vezanih za programske jezike. Jedan od njih u moje vreme se bas
tako i zvao Programski jezici. Tamo treba predavati 4-5 razlicitih jezika koji imaju razlicitu paradigmu (Functional, Logical, etc).U kursu Compilers i Interpreters posle detaljne analize Lex-a kao i compiler design-a (Dragon Book nivo) svaki ozbiljniji student bi trebao da napise mali programski jezik.
25. juna 2009. u 7:17 pm #29348BRANKKO
ModeratorSada se (na Matematickom) posebno uce programske paradigme, posebno prevodjenje programskih jezika, posebno algoritmi i strukture podataka i osnove programiranja…
Elem, Lex i Yacc se pomiju i u programiranju, ali se detaljnije rade u prevodjenju programskih jezika… No nesto mi i nema logike da “svaki ozbiljniji student” napise programski jezik. Ajd da konstruise mini kompajler (tipa java bytecode >> asm ili tako nesto) ali potrebu za pravljenjem novog programskog jezika svakako ne vidim.
Elem sto se tice C/C++
Tacno je da je C++ nadskup C-a i da ima sve sto i C i jos mnogo vise od toga, ali ja ne bih mesao C++ sa funkcionalnim programiranjem. Tu bih se drzao C-a. U tome i jeste sustina njegove cistoce (koju Linux pominje) jer je C++ pre svega jako mocan OOP jezik i malo je glupo ne koristiti ga kao takvog.
C je u oba slucaja bolji za pocetnike, jer se lakse nauci sintaka (koja je skoro pa identicna) i rad sa pokazivacima (sa cime treba dobro ovladati pre no sto se baci na klase i objekte).
Pri rrelasku sa C-a na C++ treba dobro prouciti i shvatiti osnove Objektno Orijentisanog Programiranja, jer se problemima pristupa drugacije nego kod funkcionalnog progrmiranja (C, PASCAL…) a u to vreme vec treba solidno vladati sintaksom samog jezika. Jer zamislite samo nekoga ko ne zna sta ce sa klasama i nasledjivanjem, a uz to se i muci oko sintakse…
Treba ici redom… Mozda prvo treba preletite neku od onih knjizica ‘naucite za 21 dan’ cisto da bi covek imao predstavu sta se i kako radi, a onda uzme specijalizovanu knjigu za neki jezik (C pa C++) i onda krene redom… i sve uz primere… dosta primera…
12. oktobra 2009. u 11:39 am #29349B@Gy
UčesnikJa mislim da bi prvo trebao da ucis C pa onda C++…
18. oktobra 2009. u 4:39 pm #29350BrokeBody
Učesnikrad sa pokazivacima (sa cime treba dobro ovladati pre no sto se baci na klase i objekte)
Hmm… Ne vidim zasto treba dobro ovladati pokazivacima pre nego sto se baci na klase i objekte?
Upravo zbog OOP-a bih pre preporucio Javu ili C# nego C/C++, bas zato sto nema baktanja sa pokazivacima (izmedju ostalog). -
AutorČlanci
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.