Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Hardver › Novi Linuks telefon iz Palma
- This topic has 8 odgovora, 6 glasova, and was last updated 12 years, 3 months ranije by
tomaja.
-
AutorČlanci
-
11. januara 2009. u 9:56 am #10674
Žarko Mihajlović
UčesnikSve ove godine Palm nam je spremao veliko iznenađenje. Dok smo mislili da je Palm klinički mrtav, momčad iz Palma se potrudila da nas demantuje u velikom stilu. Kao što sam ranije pisao, ako Palm misli da se ponovo nađe na listi želja, mora da napiše operativni sistem od nule.
Upravo to se desilo, WebOS, kako glasine kažu – zasnovan oko Linuks jezgra, je pred vratima.
Još uvek nema puno informacija, pošto će se prvi uređaj pojaviti za mesec-dva, pa je neizvesno čemu ovaj operativni sistem duguje svoje ime: da li će se aplikacije izrađivati koristeći identični razvojni postupak kao pri razvoju Web aplikacija? Ili je to pre aludiranje na dobru opremljenost za surfanje po internetu (preglednik je zasnovan na WebKit-u).
Prvi uređaj sa ovim operativnim sistemom biđe Palm Pre:
Uređaj je standardnih hardverskih karakteristika za pojmove današnjeg telefona: WiFi, GPS, 8GB interne memorije, 340h480 multitač ekran, akcelerometar… plus ima qwerty slajder tastaturu.
Lakoća upravljanja aplikacijama:
iPhone ubica?
Za sada je jedina mana nedostatak aplikacija, videćemo kako će Palm animirati developere.
11. januara 2009. u 12:22 pm #74945tomaja
Glavni majstorU svakom slučaju zanimljivo, možda bi bilo dobro da njihov OS bude Open Source, čime bi sigurno ubrzali razvoj. Nešto više informacija se može pronaći na http://developer.palm.com/
Trenutno sam više zainteresovan za razvoj OpenMoko projekta, http://wiki.openmoko.org/wiki/Main_Page linux4life
11. januara 2009. u 3:39 pm #74946Stanislav__Antic
UčesnikBilo bi lepo da uskoce u Android voz. Ipak ono sto je uvek izdvajalo Palm od ostalih firmi je veliki kvalitet zavrsne obrade, a naravno i lakoca koriscenja. Na svom Palm Tungsten E sam prvi put video sta znaci intuitivan dizajn :).
11. januara 2009. u 5:51 pm #74947Anonimni
GostSta mislite, koliko ce kostati, ili jos bitnije, da li ce ga biti kod nas na trzistu?
Malo sam skeptican po pitanju slajdera, a ni qwerty me ne privlaci bas 🙁
Mada, ako je intuitivan kako pricate, a i stabilan (linux :)), bice interesantan.
11. januara 2009. u 6:04 pm #74948marelli
UčesnikKupio bih odma’,samo,sumnjam da ce to kod nas doci ….
Bas volim ovaj klizni dizajn …….
11. januara 2009. u 10:19 pm #74949miodragz
UčesnikZa AndroidOS znam da ce biti Motoroli glavni OS za telefone napustaju LInux platformu koju su do skoro koristili
11. januara 2009. u 10:44 pm #74950Žarko Mihajlović
UčesnikŽivim za vreme kada će OS biti razdvojen od telefona, kao što je trenutno situacija na Pi-Si tržištu: kupiš računar, pa si instaliraš OS koji želiš.
Bilo bi skroz odlično da možemo da kupimo telefon, pa ako nam se ne sviđa WinMobile koji dolazi uz uređaj, instaliramo Android, ili Simbijan, ili nešto treće… Ali to se verovatno neće desiti.
12. januara 2009. u 10:03 am #74951zeenmc
UčesnikTomaja, da li si imao kontakte sa openmoko telefonom, ja se junacki merkam da ga kupim, mozda na leto….da li znas dokle su stigli sa projektom, da li je telefon upotrebljiv, inace, jedina prepreka za kupovinu je sam openmoko, nesto ima premali informacija o njemu…….par ortaka stalno putuje po evropi, pa cu njih cimati da mi to odrade, a kako stoje stvari valjda cu ga u junu, juli imati u sakama, tad je neki veliki seminar u Parisu, pa mozda i ja odem 😉
12. januara 2009. u 4:12 pm #74952tomaja
Glavni majstorDa ti pravo kažem malo je falilo da ga poručim iz Kanade (preko neta), jer je bio oko 400$ (kanadskih) međutim na kraju sam odustao zbog ove naše kretenske carine. Ukoliko ti to neko može doneti iz Evrope OK, ali koliko znam cena je oko 400 ali evrića.
linux4life
-
AutorČlanci
Forum ‘Hardver’ je zaključan za nove teme i odgovore.