"Zaustavljen sajt Baneprevoz"

Slika korisnika LINUSER

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:380424-Zaustavljen-sajt-Bane...

Samo jedan izdavač izračunao je tada da mu je slobodnim „daunlodovanjem“ sa interneta naneta šteta od 2.690.000 dinara.

0
shadow

Komentari

Slika korisnika micic1

Што га затворише кад је још

Што га затворише кад је још Друг Лењин казао: Књиге и хлеб није срамота красти! Big smile

Slika korisnika LINUSER

Neka pomenuti izdavač pomno

Neka pomenuti izdavač pomno prati porast prodaje svojih knjiga u narednom periodu i videće da je gašenjem sajta napravio višestruko veću štetu svima, nego što će biti njegova buduća korist.

Pasionirani čitaoci (zavisnici od pisane reči) vrlo dobro znaju razliku između čitanja knjige koju drže u ruci, i čitanja sa monitora ili displeja uređaja koji su pravljeni za čitanje knjiga. I bez obzira na to što imaju elektronsku verziju, oni će potražiti i hartijanu, ukoričenu.

Za smanjenu prodaju knjiga ne treba kriviti Baneprevoz, već (pre svega) nizak standard kupaca, ali izmenjen način života u ovom veku u odnosu na dvadeseti i prethodne vekove.

Šta smo izgubili (mi koji još uvek) ne možemo bez knjiga? Izgubili smo mogućnost da detaljnije pregledamo knjigu koju bi kupili. Da li je dovoljan razlog da knjigu kupimo samo na osnovu reklame izdavača. ili činjenice da smo od komšija i prijatelja čuli da je ona bestseler?

Na kraju krajeva postoje i biblioteke.

Pa koja je onda šteta? Mislim da postoji (ne tako mala) grupa korisnika interneta koji su povremeni čitaoci knjiga, i kojima ne smeta površnost u čitanju sa monitora. Oni verovatno neće svratiti ni u knjižaru ni u biblioteku. Kako će se to odraziti na pismenost i obrazovanje društva u celini, već sada je prilično izvesno...

I gde je tu onda povećan prihod od prodaje knjiga?