zadatak za mrežaša

9 odgovora [Poslednji unos]
enkidu
Slika korisnika enkidu
Offline
User
Član od: 08/05/2009

U privatnoj firmi potrebno je povezati, zapravo srediti vezu tri radne stanice sa serverom. Server je Fedora 9 sa instaliranom Sambom, radne stanice su dual boot XP/OpenSUSE 11.3. Ideja je da se sa Win pređe skroz na Linux. Zasad je situacija da pod XP sve fercera, pod SUSE delimično - računari se vide, stanice pristupaju dokumentima na serveru, neki (pdf) se otvaraju a neki (odt) ne. Poželjno bi bilo na jednoj od stanica poterati (Win) program za knjigovodstvo i program za vezu s bankom. Firma je kod Kalemegdana.

Drugim rečima, možda trivijalno a možda problematično. Zamišljeno je kao one-time posao, ali možda ispadne i neko održavanje itd.

Ako nekom odgovara da se ovim pozabavi, najbolje da kontaktira mene preko Linuxo-poruka.

0
GoranSTX
Slika korisnika GoranSTX
Offline
ModeratorUser
Član od: 29/05/2006

Ne znam koliko je pametno da ostavljaš ovako javno brojeve telefona. Neki mail kontakt bi možda bio pogodniji i sigurniji, a i trebalo bi da znate koga angažujete da vam čačka po firminim računarima...

__________________

http://autostoper.blogspot.com
Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. (Einstein)
Registered Linux User #411782
http://linuxcounter.net/

enkidu
Slika korisnika enkidu
Offline
User
Član od: 08/05/2009

Za telefone si verovatno u pravu, tako da sam to izmenio.

Za ovo drugo si sasvim sigurno u pravu, ali imam utisak da se u celoj operaciji server neće dirati, nego će se stvar svesti na čačkanje po radnim stanicama, i to samo po Linux-ima, koji su opet taze instalirani i na njima nema ništa - pa pretpostavljam da nije previše pipavo.

Hvala na savetu, u svakom slučaju.

Moneo
Slika korisnika Moneo
Offline
User
Član od: 30/05/2006

Mozda je bolje da oglas/ponudu okacis na Benchmark forumu, tamo dolazi mnogo vise ljudi, a ima ih dosta koji su i u ovoj tematici Wink

__________________

Moj blog
Igrorama blog

zokypoky
Slika korisnika zokypoky
Offline
User
Član od: 06/05/2009

Za ovaj posao je potrebno par desetina minuta, međutim najviše podešavanja ima baš na serveru...
Za M$ Windows je potrebna Samba (nisu konektivni ni na šta drugo bez dodatnog softvera), a Linux-i se konektuju na Sambu, ili na NFS. Prirodnije je Linux-ima da se konektuju na NFS, a i jednostavnije je. Na openSUSE 11.3 imaš u YAST > Network Services > NFS Client konfiguracioni softver za konektovanje na NFS šerove. Za Samba ovakv sofver ne postoji na openSUSE pa se mora pribeći ručnom montiranju Samba šerova u /etc/fstab datoteci, ili jednokratno naredbom mount.

Na serveru treba konfigurisati Samba i/ili NFS, no to bi bila predugačka priča za suviše kratak posao. Najbolje bi bilo da angažuješ nekog ko je do sada radio ovakve poslove, jer po mom iskustvu upuštanje u avanturu za poslovne potrebe je neisplativo.

enkidu
Slika korisnika enkidu
Offline
User
Član od: 08/05/2009

To sam ovim upravo i nameravao, da angažujem nekog. Zapravo da pomognem pri angažovanju, pošto je to firma mog prijatelja.

Ovo je inače sistem koji je radio, ovi XP i server su odranije a SUSE-i su doinstalirani sad za praznike, da se pokuša da se pređe na Linux. Što zbog problema sa virusima što zbog legalizacije, a uz olakšavajuću okolnost da je jedini softver u upotrebi OOo (koji je i stavio nogu u vrata za OSS) i mail client, uz taj za banku koji je na jednoj mašini. Na serveru je Samba već aktivna, na svakoj pojedinačnoj mašini je XP koji je "sarađivao" tako da mogu da se vide podešavanja. Ako uopšte ima šta da se gleda - i sad se iz SUSE-a vidi server, fura po direktorijumima, otvaraju neki fajlovi... Jedino što se ne otvaraju svi, OOo prijavljuje da može da otvara samo lokalne fajlove. Neka je zvrčka u pitanju, možda bi mogla da se i ovako daljinski reši, ali sam hteo da to pogleda neko ko zna, ko može da primeti i druge eventualne propuste i ko će ostaviti red za sobom. Ja sam ipak samo hobista, i ne želim da učim na greškama na poslu, pa još tuđem.

Naravno, ako se niko ne javi, radije ću da provedem tamo par popodneva nego da pustim da stvar zamre i da moji prijatelji imaju nepotrebne troškove, ali stvarno ne vidim zašto neko ko zna ne bi uzeo koji dinar...

GoranSTX
Slika korisnika GoranSTX
Offline
ModeratorUser
Član od: 29/05/2006

Rado bih se pozabavio problematikom, da nisam u Loznici Smile

Nego, blic razmišljanje, možda OO.org ne bi imao problem sa otvaranjem ukoliko bi se remote diskovi montirali NFS-om? Možda FTP?

__________________

http://autostoper.blogspot.com
Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. (Einstein)
Registered Linux User #411782
http://linuxcounter.net/

zokypoky
Slika korisnika zokypoky
Offline
User
Član od: 06/05/2009

Za mrežne šerove, kojima svako ima pravo da čita i piše, u Samba je zgodno postaviti podrazumevanu grupu (obično je to grupa "users") i dati joj rw pravo na šeru. To isto važi i za NFS šer. Dakle za Linux računare na serveru staruj NFS, pa ga podesi sa parametrima "rw, anongid=100", pa će svi Linux klijenti da budu u grupi koju si podesio (u ovom slučaju "users"). Skini njegovo podrazumevano root_squash (NFS ti stavi podrazumevano: fsid=0,crossmnt,ro,root_squash,sync,no_subtree_check), a ti postavi parametre poput ovih:

fsid=0,crossmnt,rw,anongid=100,sync,no_subtree_check

Problem pisanja na šerovima je u vezi s openOffice.org. Treba promeniti start skriptu, međutim ja lično mislim da su oni taj "bag" otklonili još u verziji 2 i da sada to radi. Bitno je da su ti Samba i NFS grupe identične za istoimeni šer i da je dato pravo "rw" grupi za pristup šeru.

Proguglaj malo u vezi openOffice.org za pisanje na zajedničkom šeru. Ja sam to nekad znao šta treba uraditi sa start skriptom, ali sam zaboravio, jer tih problema nemam više. Ako budeš imao i dalje problema sa pisanjem iz oO.org, dodaj u NFS još i anonuid=xxxx, odnosno ID broj korisnika, sa kojim ti sve radi (za prvog korisnika na serveru to je 1000, a ti vidi koji ID treba da staviš).

Naravno ovde sam govorio o korišćenju NFS bez njegovog NIS-a. Sa NIS-om stvari su malo drugačije, ali za malu mrežu, kakva je tvoja, NIS ti nije potreban.

Javi se ako imaš problem!

enkidu
Slika korisnika enkidu
Offline
User
Član od: 08/05/2009

Situacija postaje stvarno zabavna - ispostavlja se da nisu sačuvali lozinku za server, tako da ništa od pristupa. Zasad čekam da je negde pronađu. Po svoj prilici, biće reinstalacije servera - ili ću da dodam/pregledam Samba client-e na stanicama, možda proradi. (Nisam stigao da tamo odem lično, probali smo par stvari telefonski).

Što se tiče OOo, odlično si se setio - zaista je bilo problema sa startnim skriptama, i to baš do verzije 2. Našao sam dosta o tome ali ponuđena rešenja ovde nisu upalila. Ostaje još da pokrenem OOo direktno pa da skriptu preskočim u potpunosti (to valjda tako ide), pa ćemo videti. Fajlove mogu da otvaram npr. KWrite-om, to je ono što me vuče da uopšte razmišljam na ovu stranu.

U svakom slučaju javiću šta se događa - postaje zanimljivo Smile

tomaja
Slika korisnika tomaja
Offline
AdministratorModeratorUser
Član od: 21/03/2001