!!! VAZNO -- SUSE & Multimedija -- VAZNO !!!

Bez odgovora
Loading
Slika korisnika Loading
Offline
User
Član od: 29/05/2006

Dakle situacija stoji ovako:
Zbog problema sa licencama i patentima, Novell je odlucio da u svoju distribuciju ne ukljuci podrsku za popularne multimedijalne formate (ne sve) kao sto su MP3, Divx ili DVD. Zasto?
Kao sto vecina vas zna, veliki deo multimedijalnih kodeka je zasticen zakonom i patentiran u nekim zemljama sveta ukljucujuci i Sjedinjene Americke Drzave. Stoga ako bi Novel podrsku za te kodeke i njih same, ukljucio u distribuciju, to bi dovelo do krsenja GPL licence pod kojom se Suse izdaje, a ako su ti kodeci zasticeni zakonom u vasoj zemlji, Novel, kao tvorac SuSE-a, trpeo bi i pravne posledice.
Tako da na diskovima ili DVD-u koji ste porucili necete naci podrsku za MP3, Divx ili eventualno DVD, kao ni aplikacije (ili eventualno samo pluginove za iste) za njihovu obradu. I stoga vas molim da prvo procitate ovaj post do kraja pre nego sto postavite pitanja tipa "Nece da mi pusti MP3, ili Divx..."
Medjutim, kako pomenuti multimedijalni sadrzaji nisu zasticeni u svim zemljama, ljudi iz Novell-a su nam donekle izasli u susret. Kako to?
Naime, ukoliko u vasoj zemlji pomenuti kodeci nemaju vazeci patent, mozete iskoristiti YOU (Yast Online Update) da biste sa Interneta skinuli tzv Multimedia Option Packs tj RPM pakete koji omogucavaju punu podrsku za sve multimedijalne sadrzaje, a pored toga sadrze i aplikacije za njihovu obradu. Sve sto treba da uradite je da pokrenete YOU, izaberete odgovarajuci mirror koji mora biti sa teritorije EU chekirate Multimedia Option Pack koji vam je potreban, ili vise njih i podrska za multimediju ce automatski biti skinuta sa Interneta i instalirana na vas racunar.Napominjem da je u pitanju veliki update sistema, i do 80-100 MB, zavisi sta izaberete, stoga ako nemate brzu Internet vezu, nemojte dzabe pokusavati.
Ukoliko je to slucaj, tj ako kao i ostali smrtnici koristite modemsku vezu, tj dial-up, postoji mnogo efikasnije resenje za vas:
Clanovi Linuxo Kluba bice u mogucnosti da poruce SuSE Update CD na kojem se nalaze sva 4 Multimedia Option Pack-a + najnovije sigurnosne zakrpe, tako da i na taj nacin svom racunaru mozete dodati podrsku za multimediju. Update za SuSE 9.3 naci ce se u ponudi vec pocetkom sledece nedelje.
Hvala na razumevanju,
U ime Linuxo tima,
Djordje Filipovic

0
Prosečna ocena: 5 (1 glas)