TheOpenCD

7 odgovora [Poslednji unos]
BrokeBody
Slika korisnika BrokeBody
Offline
User
Član od: 29/05/2006

[img width=90 height=17]http://www.theopencd.org/htdocs/ubuntuweb/img/headerlogo.png[/img]

TheOpenCD je kolekcija kvalitetnog Besplatnog i Open Source Softvera. Programi rade pod Windows-om i pokrivaju većinu uobičajenih zadataka kao što su obrada teksta, prezentacije, e-pošta, pretraživanje internetom, web dizajn, i obrada slika. Uključeni su samo programi sa najvišim kvalitetom, koji su pažljivo testirani na stabilnost.

[img width=90 height=70]http://www.theopencd.org/htdocs/ubuntuweb/img/TheOpenCDwallet-v3.1.png[/img]

OpenCD projekat cilja ka upoznavanju korisnika MS Windows-a na prednosti Free and Open Source Software-a (FOSS). Uključeni su opisi i snimci svakog programa, kako biste imali uvid u to šta program radi pre nego što ga instalirate. Sve ove aplikacije se instaliraju i deinstaliraju “čisto”, tako da možete slobodno da ih testirate, znajući da neće imati nikakve protivne ili neprijateljske efekte na vaš sistem. Programi na disku su distribuirani pod Open Source Licencom (OSI odobrenje), što vam dozvoljava da ih slobodno koristite i distribuirate. Možete čak i da promenite programe koristeći izvorni kod, i distribuirate vaše modifikovane verzije, što vam TheOpenCD tim omogućava. Za uzvrat, izvorni kod vaših modifikovanih verzija omogućavate dostupnim celom svetu, i dajete odgovarajuće pohvale prethodnim doprinosiocima.

Productivity

* MoinMoin 1.5.4
* OpenOffice.org 2.0.4
* PDFCreator 0.9.3
* Notepad2 1.0.12

Design

* Blender 2.42a
* GNU Image Manipulation Program 2.2.13
* Inkscape 0.44-1
* NVU 1.0
* Scribus 1.3.3.5
* Tux Paint 0.9.16

Internet

* Azureus 2.5.0.0
* FileZilla 2.2.29
* Firefox 2.0
* Gaim 1.5.0
* HTTrack 3.40.2
* RSSOwl 1.2.2
* Thunderbird 1.5.0.8
* TightVNC 1.2.9
* WinSCP 3.8.2

Multimedia

* Audacity 1.2.6
* Celestia 1.4.1
* Really Slick Screensavers 0.1
* Stellarium 0.8.2

Games

* Battle for Wesnoth 1.0.1
* Enigma 0.9.2
* Neverball 1.4.0
* Sokoban YASC 1.330

Utilities

* 7-zip 4.23
* Abakt 0.9.4
* Clamwin 0.88.5
* GTK+ 2.8.18
* HealthMonitor 3.1
* Workrave 1.8.3

[img width=90 height=77]http://www.opensource.org/trademarks/opensource/web/opensource-110x95.png[/img]

Open Source Softver

Open Source Software (OSS) se objavljuje pod licencom koja krajnjim korisnicima daje pravo da ga slobodno koriste u privatne ili komercijalne svrhe. Takođe imate pravo da pogledate i čak modifikujete izvorni kod. Možete da poklonite ili prodate originalnu verziju koju ste primili, ili vašu modifikovanu, koju biste isporučivali sa izvornim kodom kako bi i drugi mogli da imaju beneficije od promena koje ste napravili. Ova poslednja odredba štiti delo autora od nepravedne eksploatacije drugih ljudi, dok je izvorni kod dostupan javnosti. Dozvoljeno je poklanjanje ili naplaćivanje softvera, bilo da ste vi autor tog softvera ili neko drugi.

Ako vas ne zanima izvorni kod, možda se pitate zašto je njegova dostupnost bitna. Jedan od odgovora je da puštanje izvora u javnost dozvoljava bilo kome da istraži pravu funkciju programa, što znači da možete biti sigurni da program poštuje vaše privatne podatke. Pravi problem sa vlasničkim softverom je taj što su podaci zaključani u vlasničkom fajlu tog softvera, što znači da ćete možda eventualno biti primorani da ažurirate taj softver na noviju verziju kako bi zadržali svoje podatke. Ovo se ne dešava se OSS-om, jer kada je izvorni kod za otvaranje i snimanje fajlova dostupan, treće lice može lako da napiše ulazni filter za sledeću generaciju softvera, osiguravajući vaše podatke uvek dostupnim. Konačno, puštanje izvornog koda u javnost je u nekim slučajevima imalo velike svetske doprinose, omogućavajući volonterima iz celog sveta da naprave softver kao što su Linux, OpenOffice, i Mozilla. Ovi softveri su besplatno dostupni školama ili bilo kome ko možda ne može da priušti za softver koji se naplaćuje. Dakle, vidite da je sloboda softvera veoma bitna za svakoga, ne samo za programere.

The OpenCD Projekat

Postoji zapanjujuć broj OSS projekata širom sveta. Trenutno je preko 30.000 aktivnih. Postoji takođe i ogroman broj Shareware i Freeware programa koji su dostupni za besplatno preuzimanje sa interneta. Ipak, takvi programi nisu kvalifikovani kao OSS, jer vam ne daju pravo da modifikujete izvorni kod. Obično ne možete čak ni da ga pogledate, a često imate restrikcije i kod samog korišćenja programa, kao što je korišćenje samo u lične ili samo u komercijalne svrhe.

Pridružite se OpenCD projektu. Napravljena je mala kolekcija visokokvalitetnog OSS-a za Windows, koji je dostupan na CD-u. Kada ubacite disk u vaš računar, automatski se podiže pretraživač koji će vas voditi kroz sadržaj diska, prezentujući razne programe, i dozvoljavajući vam da ih instalirate. Programi su pažljivo birani kako bi se osigurala stabilnost, lakoća korišćenja i “čista” instalacija i deinstalacija sa vašeg računara. Kao prvo, namera ovog projekta je upoznavanje OSS-a celom svetu, ali takođe i to da čete možda kasnije želeti da istražite neke druge projekte, i da ćete čak želeti i da isprobate neke druge sisteme kao što je Linux. Na disku se takođe nalazi i lista drugih projekata sa linkovima ka njihovim web stranicama, kao i eseji o Open Source-u koji bi trebalo da vam daju nešto više informacija o istoriji i filozofiji Open Source-a.

Poslednju aktuelnu verziju možete preuzeti odavde.

0
__________________

ステファン マルキッチ
Corporate Theft - The Orphan Works Bill
[url=http://www.google.com/help/netneutrality.html]Net Neutrality

BRANKKO
Slika korisnika BRANKKO
Offline
User
Član od: 29/05/2006

OOoo gde li si samo ovo nas'o odlicna stvar... stavljeno u download listu  Afro

BrokeBody
Slika korisnika BrokeBody
Offline
User
Član od: 29/05/2006

BRANKKO wrote:

OOoo gde li si samo ovo nas'o

Na oficijalnom sajtu OpenCD Projekta. Samo sam preveo i malo preuredio. Smile

__________________

ステファン マルキッチ
Corporate Theft - The Orphan Works Bill
[url=http://www.google.com/help/netneutrality.html]Net Neutrality

olujicz
Slika korisnika olujicz
Offline
User
Član od: 12/01/2007

Da dobar je, skinuo sam ga pre 10-ak dana, a sad skidam ovo

http://www.ttcsweb.org/index.htm

TTCS OSSWIN CD v1.71

BrokeBody
Slika korisnika BrokeBody
Offline
User
Član od: 29/05/2006

Uuu... brate! Kako je jak ovaj OpenCD! Ima jakih programa i sve lepo objašnjeno i picnuto. Daš nekome disk, i dobre su šanse da pređe na Open Source, a kasnije možda čak i na Linux. Smile

Tux Paint je zakon! Jes' da piše da je za decu od 3 do 12 godina, al' nema veze.

__________________

ステファン マルキッチ
Corporate Theft - The Orphan Works Bill
[url=http://www.google.com/help/netneutrality.html]Net Neutrality

foxbunny
Slika korisnika foxbunny
Offline
ModeratorUser
Član od: 30/10/2006

Haha, ovo mi nesto poznato, bre. Samo ne znam odakle. Wink

Guster
Slika korisnika Guster
Offline
User
Član od: 29/05/2006

Изашла верзија 07.09.

Demon
Slika korisnika Demon
Offline
User
Član od: 23/09/2007

Treba napomenuti da ovaj projekat više nije aktivan. Umjesto njega aktuelan je OpenDisc projekat.

__________________

Opera
Linux