SUSE 9.2 Pro, Intel 536ep [sređeno]

9 odgovora [Poslednji unos]
Gost_01
Slika korisnika Gost_01
Offline
User
Član od: 29/05/2006

Dakle ovako...

Instalirao sam Suse 9.2 professional imam 2 problema. Prvi je sto znam jako malo,bolje reci nista o Linuxu, osim sto sto sam magistar za engleski jezik i knjizevnost ali mi to ne pomaze. Drugi problem je instalacija Intel 536 EP modema. Imam 3 verzije driver-a i to 2.56, 3.56 i 4.69. Oni se trenutno nalaze u windows folderu My documents. Imam par pitanja...

1. Koji od ovih driver-a da instaliram?

2. Kako raspakovati driver tj da li sa CD-a, iz istog foldera(My documents),ili da prekopiram na D particiju (Linux) i gde? Komande iz konzole znam, bar sam dosad ukapirao.

3.Da li direktorijum dev/modem da pravim rucno ili ce prilikom ekstraktovanja sam da se formira.

Inace, u direktorijumu coreldrv.c sam napravio izmene shodno uputstvu za mandrake.

Hvala na strpljenju.

0
kmilos
Slika korisnika kmilos
Offline
User
Član od: 29/05/2006

SUSE 9.2 (sigurno imaš 9.2, ne 9.3?) već ima u sebi drajvere za Intel536ep (tako se i zove paket), nema potrebe da se patiš sa ovima. Samo instaliraj ove sa CD/DVD-a kroz YaST kontrolni centar i podesi modem.

Gost_01
Slika korisnika Gost_01
Offline
User
Član od: 29/05/2006

Tacno je da Suse vidi modem, ali u device manager-u ne vidi driver, a i opcija Configure je takodje zatamnjena. Isao sam preko Yast-a u install sofrware, u bibljoteci ga ima ali posle ponovne instalacije ista prica.

popac
Slika korisnika popac
Offline
ModeratorUser
Član od: 29/05/2006

Da bi video šta se nalazi na PCI slotovima izlistaj sa lspci kao glavni korisnik (root)

Pogledaj da li imaš /dev/modem. Ne znam kako je na suse ali kontam da bi trebalo da se podignu moduli prilkom boot procesa.

Gost_01
Slika korisnika Gost_01
Offline
User
Član od: 29/05/2006

@popac
Odradio sam kako si rekao i vidi se intel modem kao communication controller ali nigde nema dev\modem -a

Bastard
Slika korisnika Bastard
Offline
User
Član od: 29/05/2006

Mozes napisati komandu
lspci -v -n ili samo lspci -v ili lspci -n . -v znaci verboze a -n numericki
Mozes da vidis device id i vendor broj.Pomocu tih oznaka kernel prepoznaje uredjaj.Ako vidis da je uredjaj prepoznat od strane kernela to neznaci da su instalirani drajveri za taj uredjaj.
Module koji su loadovani trenutno od strane kernela mozes videti komandom lsmod
Drajver kernel modul za 536ep je Intel536.ko
Kod suse za ove modeme postoji rpm na diskovima i sve sto treba da radis je da odes u control panel-yast2-software-install and remove software
Tamo u Search napisi 536ep i dobices paket izlistan sa strane.Ako je stikliran to znaci da je instaliran a ako nije onda ga moras instalirati tako sto ga stikliras pa kliknes na dugme Accept.Yast ce ti sam traziti disk gde se nalazi rpm.
Dokumentaciju o paketu drajvera imas u file:/usr/share/doc/packages/Intel-536ep
U readme.suse mozes videti ovo
Note:
The serial device is now
/dev/536ep

If you are using the link /dev/modem relink it to the new device with
rm -f /dev/modem
ln -sv /dev/536ep /dev/modem

Ovo znaci da ako je uredjaj koji podrzavaju drajveri prisutan na sistemu i drajveri su instalirani taj modem je /dev/536ep
Ovaj /dev/536ep moras linkovati na simbolicni link ovim komandom ln koju mozes videti u redme za suse
Zatim odes u control panel--yast2--netvork devices--modem i tu konfigurises modem i provajder.Obrati paznju na to dali je centrala digitalna ili ne i ukljuci stupid mode.Modem ti je /dev/modem.Nezaboravi da ovu konekciju postavis kao externi firewall interfaceZoves tako sto kliknes na ikonicu kinternet programa u treju

Moram da ti kazem da u drugom readme imas objasnjenje kako potpuno rucno ubaciti .ko drajver fajl i td ali verujem da ti na suse nije potrebno.
Mislim da je samo potrebno linkovati /dev/modem kao u readme za suse

Ja nemam ovaj modem a i neznam koji je tvoj dev id i vendor i dali ga podrzavaju ovi drajveri.U svako slucaju javi sta si uradio.

ZoRoX
Slika korisnika ZoRoX
Offline
User
Član od: 29/05/2006

Buduci da i ja imam SuSE 9.2 Pro i Intel 536EP mogu ti reci moj postupak.
To ne znaci da je on 100% ispravan i mozda sadrzi neke nepotrebne korake, ali je svaki put bez greske radio i to sa svim verzijama drajvera.
Najpre preuzmi drajvere za SuSE sa Intelovog sajta, ali nekompajliranu verziju INTEL-536EP-4.69.1.TGZ (452KB)
:http://downloadfinder.intel.com/scripts-df-external/filter_results.aspx?strTypes=all&ProductID=977&OSFullName=Linux%2A&lang=eng&strOSs=39&submit=Go%21
Zatim sa SuSE sajta preuzmi RPM fajl Intel-536ep, drajver za intel modem:
http://www.novell.com/linux/download/updates/92_i386.html
Zatim udjes u konzolu, ulogujes se kao root,otkucas tar -xzvf intel526ep-xxx.(naziv fajla koji si preuzeo).Arhiva ce se otpakovati u direktorijum koji ce imati slicno ime.Udjes u njega i kucas redom: make clean,make 536,make install.Nakon toga instaliraj i RPM drajver.Podesi konekciju preko default programa (u Yast-u radis configure modem).Takodje kod mene je zahtevao de se iskljuci Wait for dial tone kako bi radio.Srecno!!

Gost_01
Slika korisnika Gost_01
Offline
User
Član od: 29/05/2006

OK ljudi, hvala na savetima, bili su od koristi. Na SUSE 9.2 je bilo prosto jer je trebalo samo iz Yasta instalirati driver Intel536ep, pa onda u etc/init.d/boot.local na kraju ukucati /modprobe Intel 536, a u syslog/kernel nakon MODULES ON BOOT "" "" (izmedju navodnika ukucati Intel536. Posto mi ovo nije bilo zanimljivo, instalirao sam Mandrake 10.1 i odradio instalaciju istog modema prema upustvu sa linka koji se moze naci na ovom site-u.

Lepo znas kako, ima zenske ima sve! Znaci, nema bacanja para za externi modem, imate pivo od mene.

Bastard
Slika korisnika Bastard
Offline
User
Član od: 29/05/2006

Dodao bih na ono gore sto sam napisao da suse nekoristi makedev skript za pravljenje nodova u /dev.Ovaj program postoji na instalacionim disketama ali cesto nije instaliran.Suse ce napraviti nod za device ako je loadovan modul za uredjaj koji je na sistemu pri boot-u ili kada pokrenemo komandu dmesg
Naprimer ako sam instalirao drajver a nema /dev/536ep i posle reboot-a sistema onda bih pogledao komandom lsmod kao root dali je loadovan modul
Intel536.ko pa ako nije onda ga mozemo loadovati komandom
modprobe Intel536
Zatim bih pokrenuo komandu dmesg i verujem da bi dobio device nod u /dev
Ako se modul neloaduje pri boot-u dodao bih modprobe Intel536 u /etc/sysconfig editoru koji postoji u yastu
Moze se koristiti i komanda za mkdev skript koja postoji u readme dokumentaciji i potrebno je prvo instalirati mkdev program preko yasta ali nije potrebno.

Cak i sve ovo nije potrebno ali u drugoj temi sam nasao da neko nije imao nod u /dev !!!!

Kix
Slika korisnika Kix
Offline
User
Član od: 29/05/2006

Neotvara mi se nova tema zbog ovog problema pa evo da pitam ovde iako je vec o ovome bilo reci, pocetnik kao ja tesko se moze snaci u svemu ovome tako da...
Instalirao sam modem intel 536ep prateci gornja upustva i taman kad sam pomislio da je mukama kraj pojavio se ovaj problem. Kad pokusam da pokrenem kppp kao korisnik izbaci mi sledecu gresku:

You don't have sufficient permission to run /usr/sbin/pppd
Please make sure that kppp is owned by root and has the SIUD bit set.

Logujem se kao root udjem u /usr/sbin/pppd desni tastet misa na pppd i podesim Advanced permissions na user set UID. Kad se ponovo logujem kao obican korisnik dobijam poruku: Unable the create modem lock file.
Ja sam podesavanja podesio onako kako sam mislio da treba nemora da znaci da su tacna sve sto mi je potrebno je da omogucim i drugim korisnicima pristup internetu tako da nemoram stalno da budem logovan kao root. Kako to izvesti?