Pravila foruma

18 odgovora [Poslednji unos]
tomaja
Slika korisnika tomaja
Offline
AdministratorModeratorUser
Član od: 21/03/2001

Ne postoje jasno definisana pravila kojim bi trebalo da se novi a po nekada i već registrovani korisnici usmere i edukuju kako obavljati komunikaciju na forumu (ovom kao i drugim).
Nedostatak pravila ili bolje rečeno smernica i upustava jeste moj višegodišnji propust koji je nastao iz činjenice da je dugo vremena potreba za njima bila zaista retka kao i to da jednostavno nisam nalazio vremena. Naravno, to ne znači da neće biti ponavljanja grešaka ali onda će biti dovoljno da se novi ili postojeći korisnik uputi na link sa objašnjenjem kako postaviti pitanje, kako odgovarati i generalno, kako se ponašati u komunikaciji, bez ulaska u raspravu. Takođe ovo neče značiti da će se ovaj forum pretvoriti u strogo moderisani bilten, naprotiv.

Da ne bi izmišljali toplu vodu i ako je neko spreman da predloži, eventualno prevede, (LINUSER ?, ostali ?) nešto što smatra kvalitetnim "READ BEFORE POST" i/ili "FORUM RULES" upustvima neka to slobodno pošalje meni ili GoranSTX-u (nadam se da je ovo ok) na PP pa da to konačno sredimo.

0
kmilos
Slika korisnika kmilos
Offline
User
Član od: 29/05/2006
tomaja
Slika korisnika tomaja
Offline
AdministratorModeratorUser
Član od: 21/03/2001

Da, moglo bi biti od koristi Smile mada zbog licence pod kojom je ovo upustvo objavljeno samo kao smernice ili da se da link kao prevodu (ili orginalnom tekstu).
Pogledao sam na arch-ovom forumu forum rules i mislim da bi tako nešto bilo odgovarajuće Quest
Licenca je GNU FDL 1.2 tako da bi se moglo direktno primeniti.

GoranSTX
Slika korisnika GoranSTX
Offline
ModeratorUser
Član od: 29/05/2006

Svakako podržavam definisanje pravila foruma kako bi se u budućnosti izbegle nepotrebne konfrontacije ili kontraproduktivne/spam/trol/FUD diskusije.

Što se konkretnog definisanja tiče, pravila sa Arčovog foruma bi svakako mogla da budu polazna osnova, ali sam mišljenja da treba definisati manji set nedvosmislenih i konciznih pravila šta se sme, a šta ne, a da se za ostalo koriste principi zdravog razuma i važeće netikecije. Primera radi:

- Pre postavljanja teme treba proveriti da li slična tema već postoji i da li je moguće u njoj nastaviti diskusiju, naći željeni odgovor ili rešenje problema
- Poruke treba da budu jasne i razumljive uz poštovanje pravila pisanja
- Poželjno je izbegavati "versus" i teme koje ne odgovaraju sadržaju ovog foruma (politika, sport, religija...)
- Zabranjeno je vređanje bilo kog tipa i po bilo kom osnovu, kao i upotreba psovki i drugih nepristojnih reči
- Komercijalno oglašavanje dozvoljeno je samo uz odobrenje administratora

Naravno, treba još razraditi prethodno, ali ne preterati sa obimnošću ili detaljnošću... Predlozi i sugestije dobrodošli...

__________________

http://autostoper.blogspot.com
Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. (Einstein)
Registered Linux User #411782
http://linuxcounter.net/

velial
Slika korisnika velial
Offline
User
Član od: 29/05/2006

Није ми ова расправа баш јасна, али нема везе, вероватно сам нешто пропустио.

Мислим да све то око постављања питања и понашања на форуму већ пише којекуде по сајту, или је бар писало. Што се тиче тог дела за почетнике то смо се већ издоговарали кад смо тај одељак и направили да ту људи могу да питају свакакве глупости (не могу сад да пронађем ту тему). Тад смо се водили идејом да тотални почетник не мора да буде нешто пуно прецизан кад поставља питање и да у том одељку нико не сме бити дочекан на нож, а нарочито није пожељно одговарати у стилу "питај гугле".
Тај одељак је тако и направљен пошто су до тада почетници често били дочекани на нож од стране старијих чланова форума јел су по њиховом мишљењу постављали глупа питања.

У лепљивим темама на том одељку је Фоксбани и писао о томе
http://linuxo.org/content/odgovori-ovo-mo%C5%BEda-jo%C5%A1-niste-%C4%8Dulivideli%C4%8Ditali
http://linuxo.org/content/odgovori-dobrodo%C5%A1li-u-svet-linuxa

Мислим да би се увођењем строжијих правила за тај одељак изгубио његов првобитни смисао.

Што се остатка форума тиче, немам ништа против формирања правила, али мислим да неће имати пуно ефекта. Онај ко хоће да пише глупости тај ће да пише глупости без обзира на правила (и тако та правила нико никада ни не чита), чак и ако га банујеш доћи ће под другим именом ако је неки баш упоран.

Ово је ипак све добровољно. Ако за неког сматрам да ме вуче за нос, игноришем га.

__________________

Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi.

tomaja
Slika korisnika tomaja
Offline
AdministratorModeratorUser
Član od: 21/03/2001

Jasno definisana pravila ili smernice će samo pomoći novim korisnicima da što pre dobiju što konkretniji odogovor i svi (a takvih je valjda većina) koji su korektni i normalno vaspitani biće lepo dočekani od strane zajednice.
Nova tema sa tekstom "ma neradmi štampać, pomagjte" svakako neće doneti smislen odgovor već niz bespotrebnih off-topic poruka ili će ostati bez ikakvog odgovora. Znači, za ovakve poruke sledi samo napomena sa linkom ka pravilniku koju može postaviti svaki postojeći korisnik foruma ili moderator. Naravno, treba biti korektan i ne napadati ljude koji se možda po prvi put sreću sa problemima.

Svi zlonamerni, koji se pojave, biće oštrije sankcionisani, u smislu zaključavanja tema, uklanjanja delova ili celih postova ukoliko sadržaj bude neprimeren po bilo kom osnovu (vređanje, flame, spam i reklamne poruke bez odobrenja, i sl.).
Najveći deo smernica GoranSTX je već spomenuo, samo sada to treba uobličiti i svesti na razumnu meru (niko neće da čita dugačke i slabo razumljive testove).

Konkrentni predlozi se i dalje priželjkuju, a nadam se da ćemo nešto konkretno imati od 1.februara.

@GoranSTX
Nisam mislio da bukvalno prekopiram Arch-ova pravila, već da se neka od njih mogu direktno preuzeti/prilagoditi ukoliko odgovaraju, dok se to kod prethodno predloženog teksta (pd strane kmilos-a) ne može izvesti, zbog licence.

LINUSER
Slika korisnika LINUSER
Offline
User
Član od: 29/05/2006

Što se mene tiče ne želim direktno da kreiram bilo kakva pravila.

Ne želim da me bilo ko po tome pamti.

Najnovija dešavanja su su me dovela do ozbiljnog preispitivanja sopstvenog prisustva na ovom forumu.

Očevidno me je ovde bilo i previše. Odahnite, neću vas više smarati.

__________________

“...Neki jedu da bi mogli živeti a žive očajno.
A drugi, opet, žive samo da bi jeli ali zato jedu sjajno.”

Sioux
Slika korisnika Sioux
Offline
User
Član od: 29/05/2003

@ trt mrt smrt
Rekao bih da si potpuno u pravu, možda je dovoljno da moderatori i admini upozore i eventualno"srede" postove kada je to neophodno. Čini mi se da aktivnost na forumu nije kao nekada, neke dodatne akcije bi mogle i da utiču negativno. Opet pretpostavljam da bi se neki post, sa nekim opštim prtavilima mogao zalepiti.

GoranSTX
Slika korisnika GoranSTX
Offline
ModeratorUser
Član od: 29/05/2006

@LINUSER
Ne boj se, nisi ti ni uzrok ni razlog, o pravilima na forumu pričalo se još odavno, što javno što u direktnom dijalogu.

E sad, vremena se menjaju, pa se tako svi rado sećamo perioda kada ovom forumu nisu trebali (aktivni) moderatori, u principu ne trebaju mu ni sada, ali zbog novopridošlih članova mislim da ipak moraju da postoje neke smernice. Omasovljenje pristupa internetu nosi i negativnu stranu povremene pojave korisnika nenaviknutih na običaje i bonton koji na internetu važi. Njima dajemo putokaze i savete kako i šta treba raditi, a zaista mislim da se situacija po pitanju moderacije neće bitnije promeniti...

__________________

http://autostoper.blogspot.com
Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. (Einstein)
Registered Linux User #411782
http://linuxcounter.net/

srebren 57
Slika korisnika srebren 57
Offline
User
Član od: 19/08/2010

Pocetnik sam,treba da postoje pravila i smernice,zasigurno ce pomoci novajlijama

tomaja
Slika korisnika tomaja
Offline
AdministratorModeratorUser
Član od: 21/03/2001

Ta "pravila" mogu samo da pomognu, naročito novajlijama.
Posebnih promena u (ne)moderisanju neće biti, kako je Goran i rekao, osim u ekstremnim slučajevima. Naravno, biće potrebno i malo više tolerancije od svih korisnika, naročito starijih Davie jer ako ništa drugo, bar smo se svi svačega načitali ovde u poslednje vreme a i godinama unazad.