kopiranje fajlova iz /dev direktorijuma

7 odgovora [Poslednji unos]
minix
Slika korisnika minix
Offline
User
Član od: 28/12/2010

Pozdrav,
pokusavam da kopiram na Desktop sistemski fajl /dev/dri/card0 i uopste ne mogu ni sa root pravima pristupa. Pokusao sam pod root shellom komande cp i dd ali bezuspesno. Osim toga podigao sam live disk sistem takodje linux ubuntu i odatle ne mogu da kopiram dati fajl. Da li je u komadama cp i dd implemetirana zabrana kopiranja linux sistemskih fajlova. Na koji nacin mogu da kopiram dati fajl.

PS: Vrsio sam proveru alatkom serach gde mi se na celom disku nalazi password u plain tekst za wireless i fajl /dev/dri/card0 je izbacen u rezultatima. Hteo bih da ga kopiranog pregledam u nekom tekst editoru i eventualno izvrsim komandu strings na datim fajlom.

0
DVSoftware
Slika korisnika DVSoftware
Offline
User
Član od: 29/05/2006

To su virtualni fajlovi pomocu kojih se pristupa datim uredjajima, u tvom slucaju za graficku kartu. Zasto se tvoj wifi password nalazi tu, nemam pojma, ali to zavisi i od toga sta ti je password, pa je mozda i slucajnost.

minix
Slika korisnika minix
Offline
User
Član od: 28/12/2010

Znam da su sistemski, ali nisam uspeo da ih prosto iskopiram na Desktop i onda bezbedno pronaliziram kopije. Kao sto vec rekoh komande cp i dd zu zakazale, a zasto nije moglo i sa live diska ne znam. Inace takodje mi je nepoznanica zasto je izbacio taj fajl serach iz ubuntu-a. Inace search je graficki iz ubuntu gnome-a podesen da trazi stringove po celom hdd-u. Password as plai text se nalazila u fajlu interfaces, no za to sam pronasao na internetu da je moguce da ih tu ostavlja komanda ifup. Kada se izbrise sifra iz fajla (interfaces), mreza se podize bez problema.

DVSoftware
Slika korisnika DVSoftware
Offline
User
Član od: 29/05/2006

Ti fajlovi zapravo nisu fajlovi, zato ne mozes ni da ih iskopiras. Oni se takodje uvek rekreiraju prilikom boot-a, tako da si sa livecd-a mogao samo da vidis one koje je on napravio.

minix
Slika korisnika minix
Offline
User
Član od: 28/12/2010

..ali sa live diska sam otisao u mountovani direktorijum mog harddiska na kome mi je default ubuntu. Ne verujem da je live disk ista pisao po direktorijumu. Tu je mogla da bude i windows particija npr. otkud live disk uopste sme da zavisi od onoga sta je instalirano na disku, i uopste da dira ma sta bilo na disku. Ne znam da li postoji ikako nacin da se iskopira taj fajl bilo u unutar sistema bilo preko live cd-a?

worky
Slika korisnika worky
Offline
User
Član od: 29/05/2006

Probaj "cat" komandu

cat /dev/dri/card0 cat /dev/dri/card0 > neki_fajl.txt

minix
Slika korisnika minix
Offline
User
Član od: 28/12/2010

Ista situacija kao i sa prethodne dve komande. Komanda kreira dati fajl, koji je 0 bajta, i verovatno ceka da se okonca prebacivanje sadrzaja u fajl, medjutim to se ne dogadja jer verovatno se na nivou sistema blokira kopiranje i uopste modifikacija sistemskih fajlova. Sve vreme shell je zauzet tj. nema odziva shella kao nakon izvrsene komande. Ovo se desava sa svim trima navedenim komandama.

Knindza
Slika korisnika Knindza
Offline
User
Član od: 22/02/2012

A dali je nekako moguce prebaciti SA DESKTOPA u sistemsku datoteku?
To mi je trebalo za instalaciju Joomle...