KDE 4.7

Slika korisnika tomaja
KDE 4.7

KDE je oduševljen da može da predstavi svoje najnovije čedo, koje donosi značajne novine u polgedu KDE Plasma Workspace-a, KDE Aplikacija i KDE Platforme koje sve daju osnovu za KDE softver. Vezija 4.7 omogućava mnoge nove opcije i unapređuje stabilnost i preformanse.
Plasma Workspace-ovi su unapređeni intezivnim radom na KDE-ovom kompozitnom menadžeru prozora, KWin-u, kao i od unošenja novih Qt tehnologija poput Qt Quick-a. Za više detalja, treba pogledati najavu za Plasma Desktop i Plasma Netbook 4.7.

Mnoge KDE aplikacije su ažurirane. Na primer, KDE-ovo rešenje za groupware, Kontact, zaokružuje novo KDE-ovo izdanje sa gotovo svim komponentama portovanim za Akonadi. Digikam SC, KDE-ov bagati alat za rad sa fotografijama takođe dolazi u novoj verziji. Za sve detalje treba pogledati najavu za KDE Aplikacije 4.7.

Široki raspon KDE i "third party" softvera će biti u prilici da iskoristi prednosti proširenog rada na Phonon-u i glavnim unapređenjima komponenti semantičkog desktopa, uz obogaćenim API-ijem i unapređenom stabilnošću. Novi KDE Telepathy framework nudi integraciju instant poruka direktno u radne prostore i aplikacije. Unapređenja stabilnosti i brzine su postignuta u skoro svim komponentama i vode ka boljem iskustvu korisnika u radi i korišćenju KDE Platforme 4.7. Za više detalja treba pogledati najavu za KDE Platformu 4.7.

Tim koji radi na KDE-Telepathy-ju je najavi prvi tehničku verziju i prvo istorijsko izdanje novog IM rešenja za KDE. Čak iako je još uvek u svojoj ranoj fazi, već sada se može koristiti za podešavanje svih vrsta naloga, uključujući GTalk i Facebook Chat i njihovo svakodnevno korišćenje. Interfejs za četovanje vam omogućava da izaberete mnoge različite izglede zahvaljujući svojoj podršci za Adium teme. Takođe možete postaviti Presence Plasma widget-e pravo na vaš panel radi upravljanja sopstvenim online statusom. Kako je ovaj projekat još u ranoj fazi nije direktno uključen u KDE familiju, već se pakuje i objavljuje zasebno, uz glavne komponente KDE-a.

Kako dodatak svemu ovome, KDE programeri su ispravili preko 12,000 izveštaja o greškama (uključujući preko 2,000 jedinstvenih bagova ) od poslednje glavne verzije KDE softvera (KDE 4.6). Kao rezultat dobijamo stabilniji softver.

Više detalja na http://kde.org/announcements/4.7/

0
shadow

Komentari

Slika korisnika tomaja

KDE 4.7.1

KDE 4.7 je doživeo i prvi update koji se bavi ispravkama uočenih grešaka, dopunjenom lokalizacijom i dokumentacijom. Svima koji koriste verziju KDE-a 4.7 se preporučuje update na KDE 4.7.1. Više informacija na http://kde.org/announcements/announce-4.7.1.php