kako da instaliram suse a da neizgubim podatke sa vec instaliranog pclos-a????

22 odgovora [Poslednji unos]
linux pinki
Slika korisnika linux pinki
Offline
User
Član od: 16/10/2010

kako da instaliram open suse 11.2 kde a da neformatiram /home particiju i neizgubim podatke????vec imam instaliran PC Linux OS zen mini

0
zokypoky
Slika korisnika zokypoky
Offline
User
Član od: 06/05/2009

Nije komplikovano ako imaš mesta na disku. Ako nemaš napravi ga...

linux pinki
Slika korisnika linux pinki
Offline
User
Član od: 16/10/2010

imam 400 i nesto gb slobodno ali neznam kako da instaliram......kada udjem u instalaciju on mi oznaci za formatiaranje root i home particiju(swap ostavlja isti)ali neznam kako da to promenim da formatira samo root

na12
Slika korisnika na12
Offline
User
Član od: 21/12/2008

Pa kad ides na particionisanje odaberes napredno,ili rucno ili custom,ne znam kako se naziva u susetu.

enkidu
Slika korisnika enkidu
Offline
User
Član od: 08/05/2009

linux pinki wrote:
....kada udjem u instalaciju on mi oznaci za formatiaranje root i home particiju(swap ostavlja isti)ali neznam kako da to promenim da formatira samo root

ne znam precizno, ali sve radiš preko menija - odabereš "custom" pa odštikliraš odgovarajuću kućicu, odabereš fajl sistem itd.

ne bih se možda javio zbog ovako prostog odgovora, verovatno si to dosad i sam prokljuvio, ali ima tu još jedno zanimljivo pitanje: pošto Linux podešavanja pojedinih aplikacija čuva u /home/korisnik , ako hoćeš da i u novom linuxu imaš isti username to povlači da, ako ne obrišeš te fajlove s podešavanjima, možeš da imaš potencijalnih problema ako novoinstalirana aplikacija malo drugačije zapisuje svoja podešavanja.

reč je o fajlovima/direktorijumima s nazivom ".nešto", ugledaćeš ih sa "show hidden" ili kako se već zove u Dolphin-u,

zokypoky
Slika korisnika zokypoky
Offline
User
Član od: 06/05/2009

Ako sam shvatio želiš da instaliraš openSUSE?

Ako je tako, stavi DVD u uređaj i podigni openSUSE u instalacioni mod i dođi do mesta gde se particionišu diskovi. U tom momentu uđi u particioner, pozicioniraj se na particiju sa tvojim /home (recimo...) i klikni na Edit. Tada isključi formatiranje particije, pa je smotiraj na novi "/home" u openSUSE-u. To isto učini s ostalim particijama, kao i na primer sa "/swap", koju apsolutno možeš iskoristiti za istu namenu i na openSUSE-u.

Zatim napravi novu particiju, koja će biti formatirana i korišćena za "/" novog sistema u preostalom prostoru diska. Sada možeš pustiti da se openSUSE instalira. Posledica instalacije će biti i novi Grub, koji će možda zaboraviti tvoju staru particiju s prethodnim Linux-om. Taj problem možeš rešiti iz YAST-a u openSUSE-u (System > Boot mannager) i načiniti da se butuje i prethodna instalacija. No ipak instaliraj ti openSUSE, pa se javi ako imaš problem s Grub-om. Ovde ti svako iskusniji može pomoći...

Ah da... SREĆNA VAM SVIMA NOVA GODINA!

zokypoky
Slika korisnika zokypoky
Offline
User
Član od: 06/05/2009

Još nešto...

Kada budeš instalirao openSUSE, preporučujem ti da kreiraš različitog korisnika, od onog u prethodnoj instalaciji, jer može doći do potencijalnih problema, ako na oba sistema koristiš KDE. Ako si na prethodnome koristio GNOME, neće biti problema (možda samo s ikonama na Desktop-u...) i možeš da zadržiš svoje korisničko ime sa stare instalacije.

linux pinki
Slika korisnika linux pinki
Offline
User
Član od: 16/10/2010

evo ovako mi pise:
*Format partition /dev/sda1(7,81GB) for / with ext4
*use /dev/sda5 as swap
*ste mount point of /dev/sda6 to /home
trenutni sistem mi jeste gnome
ako ovako postavljeno instaliram on ce mi obrisati predhodni sistem i instalirati suse a podatci ce mi ostati citavi i mocicu da koristim isto korisnicko ime???

SRECNA NOVA 2011 GODINA SVIMA!!!!!!

zokypoky
Slika korisnika zokypoky
Offline
User
Član od: 06/05/2009

Pretpostavljam da ti je prethodni Linux sa GNOME instaliran na /dev/sda1, ili mi se čini. Ako želiš da ti pomogem moraš ući u instalirani Linux, pozvati "Partition mannager" (ili tako nešto, jer ne znam koji alat se koristi za ovo na tvom Linux-u!), a zatim zapisati koje se particije koriste u njemu. Nakon toga se javi ovde i pomoći ću ti!

Druga stvar je: Zašto ne razmisliš o openSUSE 11.3?

Noviji je, ima lepši (noviji) KDE, mada će i on uskori biti stari, jer u februaru izlazi 11.4.

linux pinki
Slika korisnika linux pinki
Offline
User
Član od: 16/10/2010

Тачка монтирања: /
Уређај: sda1
Унеси: Journalised FS: ext3
Величина: 7.8GB (1%)
Монтирано

Тачка монтирања: swap
Уређај: sda5
Унеси: Linux swap
Величина: 3.8GB (0%)
Монтирано

Тачка монтирања: /home
Уређај: sda6
Унеси: Journalised FS: ext3
Величина: 454GB (97%)
Монтирано

skinuo sam 11.3 ali nakon boot-a on mi samo ugasi monitor isto i sa pclos kde 2010,mandriva spring,ubuntu10.10,feudora......neznam zasto

zokypoky
Slika korisnika zokypoky
Offline
User
Član od: 06/05/2009

Odlično...

Dakle da bi sačuvao prethodnu instalaciju moraš sačuvati particije /dev/sda1 i /dev/sad6. Sada se vratimo očas na instalaciju openSUSE. Naravno da bi bilo dobro da podatke koji ti vrede sačuvaš na neki način pre ovog eksperimenta, da ne bi došao u bez izlaznu situaciju i izgubio podatke.

Pre pokretanja instalacije openSUSE izaberi rezoluciju 1024x768, koja će ti obezbediti da instalacija bude vidljiva u celosti. Kada se učita GRUB, na dnu ekrana imaš na neku od "F" dirki (mislim da je F2, ili se varam možda...) koju pritisneš za izbor rezolucije, a onda idi na instalaciju openSUSE.

Kritični momenat je kada ti instalacioni program ponudi da ti on iskreira particije. Naravno ovde izaberi "Edit". U suštini particija /dev/sda1 ti nije potrebna za rad sa openSUSE, možeš da je smontiraš na, recimo, /pclos folder, čisto ako ti zatreba, a možeš da joj pritom staviš da bude "read only", da ne bi nešto zeznu i openSUSE-a. Naravno edituj je u svakom slučaju i stavi tom prilikom da se ne formatira!

Particiju za swap možeš iskoristiti za isto i kod openSUSE-a i po želji je možeš, a i ne moraš formatirati.

Particiju /dev/sda6 s montiraj na isto mesto na koje se koristi i u prethodnoj instalaciji, dakle na /home i ne zaboravi da "skineš" formatiranje. S obzirom da na starom sistemu koristiš GNOME, mislim da ne bi trebalo da KDE na openSUSE ništa da pokvari. Može se desiti da ti openSUSE na ~/Desktop folder napravi ikone koje ti neće raditi na GNOME u starom Linux-u. Zato je dobro da na KDE koristiš "Folder View" sa drugim folderom za desktop (recimo ~/Astal ) od podrazumevanog ~/Desktop.

Rekao si da na disku imaš slobodnog mesta za "/" particiju openSUSE-a. Sada je kreiraj (dovoljno je 10-tak GB) u slobodnom prostoru diska. Ovim je particionisanje završeno.

Savetujem ti da pustiš podrazumevanu instalaciju programskih paketa, kako ne bi gubio vreme u slučaju neuspeha. Kasnnije, kada ti instalacija prođe očekivao, onda prvo idi na http://en.opensuse.org/Package_repositories i "pokupi" repozitorijume koji ti trebaju (za nVidia, ATI, KDE Extra...), pa ih dodaj u YAST > Software > Software Repositories.

U slučaju da imaš problem oko podizanja starog Linux-a, javi se iz openSUSE-a, pa ćemo videti dalje...