Debian 6 "Squeeze"

Slika korisnika tomaja
Debian 6 Squeeze

Nakon 24 meseca stalnog rada na na novoj verziji, Projekat Debian sa ponosom predstavlja novu stabilnu verziju: Debian GNU/Linux 6.0 (kodno ime “Squeeze”). Debian 6.0 je slobodan operativni sistem koji po prvi put dolazi u dve varijante. Pored uobičajenog Debian GNU/Linux-a, sada imamo i Debian GNU/kFreeBSD koji se u ovoj verziji predstavlja kao “technology preview”.

Debian 6.0 uključuje KDE Plasma Desktop i prateće aplikacije, zatim GNOME, Xfce, i LXDE desktop okruženja kao i sve vrste serverskih aplikacija. On takođe poseduje kompatibilnost sa FHS v2.3 i softver razvijen sa 3.2 verziju LSB-a.

Debian se može pokrenuti na raznovrsnim računarima, počevši od palmtop-ova i ručnih uređaja pa sve do super račuara, narvno, i na svemu što se nalazi između ovih ekstrema. Ukupno 9 hardverskih arhitektura je podržano od strane Debian GNU/Linux-a: 32-bit PC / Intel IA-32 (i386), 64-bit PC / Intel EM64T / x86-64 (amd64), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), Sun/Oracle SPARC (sparc), MIPS (mips (big-endian) i mipsel (little-endian)), Intel Itanium (ia64), IBM S/390 (s390), and ARM EABI (armel).

Debian 6.0 “Squeeze” predstavlja tehnička predizdanja dva nova porta sa FreeBSD kernelima upakovanim sa Debian/GNU korisničkim okruženjem: Debian GNU/kFreeBSD za 32-bit PC (kfreebsd-i386) i 64-bit PC (kfreebsd-amd64). Ovi portovi su prvi ikada uključeni u Debian izdanje, a da nisu bazirani na Linux kernelu. Podrška za uobičajeni serverski softver je jaka, i kombinuje se sa postojećim mogućnostima Debiana baziranog na Linux-u sa jedistvenim osobinama iz BSD sveta. Ipak, ovo izdanje ima ograničenja: na primer, neka napredne desktop opcije nisu još implamentirane.

Sa druge strane, osnovna Linux verzija Debiana je sada sa kompletno slobodnim Linux kernelom, koji više ne sadrži problematične firmware fajlove. Oni su odvojeni u posebne softverske pakete koji su premešteni u non-free repozitorijume, koji nisu odmah dostupni, po default-u. Na ovaj način Debianovi korisnici imaju mogućnost korišćenja potpuno slobodnog operativnog sistema, sa mogućnošću upotrebe non-free firmware fajlova , ukoliko su im neophodni (a verovatno jesu). Firmware fajlovi potrebni prilikom instalacije se mogu učitati kroz sam program za instalaciju; posebni CD image-i i tarball fajlovi za USB instalaciju su takođe dostupni.

Više informacija se može pronaći na Debian Firmware wiki stranici.

Dalje, Debian 6.0 predstavlja sistem za pokretanje sistem baziran na međuzavisnostima, čineći pokretanje sistema bržim i otpornijim zahvaljujući paralelnom pokretanju boot skripti i ispravnom praćenju međuzavinsosti između njih. Razne druge izmene čine Debian više pogodnim za manje forme računara, poput notebook-ova, poput uključenja KDE Plasma Netbook shell-a.

Ovo izdanje uključuje brojne ažurirane softverske pakete, kao što su:

 • KDE Plasma Radni prostori i KDE Aplikacije 4.4.5
 • ažurirano GNOME desktop okruženje 2.30
 • Xfce 4.6 desktop okruženje
 • LXDE 0.5.0
 • X.Org 7.5
 • OpenOffice.org 3.2.1
 • GIMP 2.6.11
 • Iceweasel 3.5.16 (nebrendiranu verziju Mozilla Firefox-a)
 • Icedove 3.0.11 (nebrendiranu verziju Mozilla Thunderbird-a)
 • PostgreSQL 8.4.6
 • MySQL 5.1.49
 • GNU kolekciju kompajlera 4.4.5
 • Linux (kernel) 2.6.32
 • Apache 2.2.16
 • Samba 3.5.6
 • Python 2.6.6, 2.5.5 i 3.1.3
 • Perl 5.10.1
 • PHP 5.3.3
 • Asterisk 1.6.2.9
 • Nagios 3.2.3
 • Xen Hypervisor 4.0.1 (podrška za dom0 kao i domU)
 • OpenJDK 6b18
 • Tomcat 6.0.18 i
 • više od 29,000 drugih, spremnih za korišćenje, softverskih paketa, kreiranih iz gotovo 15,000 izvornih paketa.
Debian 6.0 uključuje preko 10,000 novih paketa poput internet pretraživača Chromium, rešenja za monitoring Icinga, GUI aplikaciju za rad sa softverskim paketima Software Center, mrežnog menadžera wicd, Linux container alata lxc i cluster framework-a Corosync.

Sa ovim širokim izborom softvera, Debian još jednom ostaje čvrsto pri svom cilju a to je da bude univerzalini operativni sistem. Pogodan je za mnoge različite namene: od desktop sistema do netbook računara; od razvojnih servera do cluster sistema; od servera za baze podataka do servera za smeštanje podataka. U isto vreme, napori na dodatnom osiguranju kvaliteta, poput automatske instalacije i upgrade testova za sve pakete u Debianovoj arhivi osigurava da će Debian 6.0 ispuniti visoka očekivanja koji korisnici imaju od stabilnog Debian izdanja. A ono je veoma stabilno i strogo istestirano.

Počevši od Debiana 6.0, “Custom Debian Distributions” su preimenovane u “Debian Pure Blends”. Njihov broj je uvećan jer Debian 6.0 dodaje Debian Accessibility, DebiChem, Debian EzGo, Debian GIS i Debian Multimedia već postojećim Debian Edu, Debian Med i Debian Science “pure blends”. Puni sadržaj svih varijanti se može pretražiti, uključujući i prateće pakete koje korisnici mogu nominovati za uključivanje u narednu verziju.

Debian se može instalirati sa različitih instalacionih medija poput Blu-ray diskova, DVDa, CDa i USB memorija ili preko mreže. GNOME predstavlja default desktop okruženje i nalazi se na prvom CDu. Druga desktop okruženja— KDE Plasma Desktop i Aplikacije, Xfce, ili LXDE — se mogu instalirati preko alternativnih CD image fajlova. Željeno desktop okruženje se takođe može izabrati iz startnog menija sa CDa/DVDa. Ponovo dostupno sa Debianom 6.0 su multi-architecture CD-ovi i DVD-ovi koji podržavaju instalaciju na više hardverskih arhitektura sa jednog diska. Kreiranje butabilne USB instalacije je značajno pojednostavljeno;

Pogledajte Vodič za instalaciju za više detalja.

Kao dodatak standardnim instalacionim medijima, Debian GNU/Linux se može direktno koristiti bez prethodne instalacije. Pesebni image fajlovi, poznatiji kao live image fajlovi, su dostupni za CD, USB memorije i netboot setup-ove. Na početku, oni su obezbeđeni samoza amd64 i i386 arhitekture. Takođe je moguće koristiti ove live image fajlove za instalaciju Debian GNU/Linux-a.
Instalacioni proces za Debian GNU/Linux 6.0 je unapređen na razne načine, uključujući laki izbor jezika i rasporeda tastature, particionisanje logičkih particija, RAID i kriptovanih sistema. Dodana je podrška za ext4 i Btrfs fajl sisteme i - za kFreeBSD arhitekturu — Zettabyte fajl sistem (ZFS). Instalacioni sistem za Debian GNU/Linux je sada dostupan na 70 različitih jezika.

Debianovi instalacioni image fajlovi se mogu preuzeti odmah preko BitTorrent-a (preporučeni metod), jigdo ili HTTP-a; pogledajte Debian na CD-u za više informacija. Uskoro će biti dostupan i na fizičkim DVD, CD-ROM i Blu-ray diskovima.

Ažuriranje na Debian GNU/Linux 6.0 na prethodne verzije, Debian GNU/Linux 5.0 (kodno ime “Lenny”), se obavlja automatski preko apt-get package alata i većina poešavanja, a do određenog stepena i preko aptitude alata za upravljanje paketima. Kao i uvek, Debian GNU/Linux sistemi se mogu ažurirati bez problema, na licu mesta, bez restartovanja sistema, ali se svakako preporučuje da pročitate Napomene o izdanju kao i Vodič za instalaciju radi eventualnih uočenih problema, kao i zbog detaljnih upustava za instalaciju i ažuriranje sistema. Napomene o izdanju će biti i na dalje unapređivanje i prevođene na dodatne jezike u nedeljama koje dolaze.

0
shadow

Komentari

Slika korisnika Moneo

Ono sto se nece svideti bas

Ono sto se nece svideti bas svakome je da je iz kernela izbaceni svaki non-free firmware koji nije u skladu sa Debian filozofijom, pa sada Debian 6.0 donosi potpuno free kernel
Detaljnije ovde

http://wiki.debian.org/Firmware

Slika korisnika tomaja

Da,

o tome smo već pisali na
http://linuxo.org/content/novi-gnu-debian-squeeze-kernel-isklju%C4%8Divo...
mada je to, naravno, spomenuto i u ovoj zvaničnoj najavi.
Ukoliko je potrebno (a često će biti), firmware fajlovi se mogu instalirati u toku same instalacije, a svakako će biti dostupni i preko non-free repoa. Jedino je potrebno da se on aktivira.

Slika korisnika makso

Release Party Squeeze - Beograd