Arch Linux za Arch Početnike

Bez odgovora
foxbunny
Slika korisnika foxbunny
Offline
ModeratorUser
Član od: 30/10/2006

Evo ovako. Pošto ima ljudi koji se žale kada kažemo da Arch linux nije za početnike i da pretpostavljamo predznanje o Linuxu, da napomenem nešto:

Arch Linux je distribucija koja je pre svega namenjena iskusnim korisnicima Linuxa. To je tip distribucije koje su nastale da bi rešile probleme koje imaju druge distribucije, a ne da bi olakšale tranziciju Windows korisnicima. To ne znači da neko ko se po prvi put susreće sa Arch Linuxom neće moći da ga savlada. Naprotiv, dokumentacija je veoma dobra i ko bude imao volju i želju, moćiće bez problema da se snađe. Ali "stil" korišćenja ovog sistema neće učiniti život lakšim ljudima koji ne žele da se snalaze sami.

Da citiram našu zvaničnu "doktrinu":

Quote:

Arch Linux ostavlja svu složenost GNU/Linux sistema netaknutim istovremeno je ne skrivajući je od krajnjeg korisnika. Razvojni tim i korisnici Arch Linuxa veruju da skrivanje složenosti stvara još veću složenost sistema i da takvu praksu treba izbegavati. -- http://wiki.archlinux.org/index.php/The_Arch_Way

Dobro, sad smo to raščistili, pa hajd da se bacimo na sočni deo:

Arch Linux je pojednostavljen Linux operativni sistem optimizovan za odlične performanse na i686 platformama (PIII i jači). Postoji i zvanični projekat za 64-bitnu arhitekturu i nezvaničan projekat za i586.

Sistem koristi init skripting u BSD stilu što olakšava administriranje sistema. Glavna podešavanja za sistem, poput localea i redosleda demona koji se učitavaju pri pokretanju nalaze se u centralnoj lokaciji u /etc/rc.conf fajlu.

Administracija sistema se vrši bez upotrebe grafičkih programa i to će biti tako zauvek. Osnovni princip je da svi aspekti sistema moraju biti jednostavni i uvek dostupni, pa i administracija sistema prati tu filozofiju.

Paketi imaju dva oblika. Binarni paketi se instaliraju uz pomoć pacmana, programa za upravljanje paketima, koji je autor sistema napisao za Arch Linux. PKGBUILD fajlovi su skripte sa opisnim podacima za paket i programskim uputstvima za izradu binarnog paketa. PKGBUILD se pretvara u binarni paket komandom makepkg. Svi PKGBUILDovi za pakete iz zvaničnih repozitorijuma se dobavljaju komandom abs.

Paketi se održavaju na najnovijim stabilnim verzijama softvera i obično su kompajlirani bez izmene izvornog koda i posebnih optimizaicja (osim optimizacije za i686 arhitekturu).

Arch Linux ima 4 zvanična repozitorijuma, 1 poluzvanični i 1 zvanični nezvanični repozitorijum. Zvanični su:

* [CORE] : paketi koji čine osnovu (jezgro) sistema, svi osnovni alati za administraciju i drajveri
* [EXTRA] : raznorazni uslužni programi koje održava zvanični tim Arch Linuxa
* [UNSTABLE] : svi paketi koje održava zvanični tim, a koji se smatraju nedovoljno testiranim (od strane autora softvera) ili nestabilnim za produkcijsku upotrebu
* [TESTING] : paketi koji se trenutno testiraju pre premeštaja u prethodna tri repozitorijuma

Nezvanični repozitorijumi su:

* [COMMUNITY] : binarni paketi koje održavaju članovi grupe "korisnika od poverenja" (Trusted users, TUs)
* [AUR] : (Arch User Repository) riznica PKGBUILD fajlova koji nemaju binarne verzije

U ARU repozitorijumu (http://aur.archlinux.org/) se nalazi preko 6500 paketa u obliku PKGBUILD fajlova koji se mogu automatski kompajlirati u binarne pakete. Te fajlove proveravaju korisnici od poverenja i označavaju ih kao bezbedne. Fajlovi koji nisu označeni kao bezbeni ne moraju nužno biti škodljivi po vaš sistem, ali se preporučuje pregledanje njihove sadžine pre upotrebe. Jedna od karakteristika AURa je da u njega svako može ubaciti svoj PKGBUILD, pa je on neka vrsta javnog repozitorijuma.

Lična karta Arch Linuxa:

sajt http://www.archlinux.org/
forum http://bbs.archlinux.org/
irc irc.freenode.net #archlinux
wiki http://wiki.archlinux.org/

Pakete možete pretraživati uz pomoć pretraživača na glavnom sajtu (samo za zvanične repozitorijume). Nezvanične pakete možete naći preko pretraživača na sajtu ARUa (http://aur.archlinux.org/packages.php).

Ukoliko tek počinjete sa Arch Linuxom, obavezno pregledajte sledeće Wiki stranice:

The Arch Way
http://wiki.archlinux.org/index.php/The_Arch_Way

Arch vs Others
http://wiki.archlinux.org/index.php/Arch_vs_Others

Beginners Guide
http://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners_Guide

Post Installation Tips
http://wiki.archlinux.org/index.php/Post_Installation_Tips

0
Prosečna ocena: 5 (1 glas)