Android 2.3 "Gingerbread"

Slika korisnika tomaja
Gingerdroid

Novi Andorid OS 2.3 za prenosive, odnosno mobilne uređaje je nedavno objavljen. Nova verzija donosi značajna poboljšanja pre svega u korisničkom interfejsu, performansama, efikasnijem korišćenju energije, novim mogućnostima za komunikaciju, korišćenja više kamera itd. Unapređena je i razvojna platforma koja sada omogućava programerima da kreiraju nove tipove aplikacija za ovaj popularni OSS mobilnu operativni sistem.

Osnovna unapređenja koja se tiču korisnika predstavljaju unapređenja korisničkog interfejsa u cilju pojednostavljenja i brzine. Uprošćena vizuelna tema sa novom crnom pozadinom. Promene u menijima i postavkama čine navigaciju kontrolu nad opcijama sistema i uređaja lakšom.

23power.png 23sip.png Androidova softverska tastatura je redizajnirana i optimizovana za brže unošenje teksta. Novi multitouch raspored tastera omogućava brzo unošenje brojeva i simbola pritiskanjem Shift+ i ?123+ tastera, bez potrebe za ručnom promenom moda za unos.

Pri unosu teksta ili pregledu web stranice, korisnik sada može brzo da bira reč pomoću press-hold-a, a zatim da je kopira i premešta po potrebi. Pritiskom na reč se aktivira free-selection mod.

Android sistem je često optuživan za slabu optimizaciju pri korišćenju energije, pa je sada aktivinije uključen u upravljanje aplikacijama i korišćenjem procesora čime su unapređene performanse i produžen život baterije. Treba pomenuti i bolju vizuelnu predstavu nad količinom upotrebljene energije za korišćenje sistema i pokretanje aplikacija.

Unapređen je i set standardnih aplikacija koje omogućavaju korisnicima nove načine prilikom upravljanja informacija i povezivanjem relationships.

Internet telefoniranje Sada je moguće kreiranje video poziva preko interneta ka drugim korisnicima koji imaju SIP naloge. Korisnik može da doda internet broj za pozivanje(SIP adresa) u bilo koji Kontakt a poziv može da se započne preko Quick Contact-a ili Dialer-a. Da bi se koristilo pozivanje preko interneta korisnik mora da kreira nalog kod SIP provajdera po svom izboru. Treba pomenuti i novi vid povezivanja pomoću Near-field komunikacija koja omogućav akorisnicima da imaju interakciju sa NFC tagovima.

home-plain.jpg onetouch.jpg

Upravljanje download-a Aplikacije za download daju korisnicima mogućnost za jednostavan pristup bilo kom fajlu preuzetom putem pretraživača, email poruke ili neke druge aplikacije. Sve ovo je sada moguće sa potpuno novim download menadžerom.

Kamera Program zadužen za rad sa kamerom sada omogućava pristup korisniku za više kamera u prenosnom uređaju, uključujući i onu za video pozive, naravno ukoliko ih ima na uređaju.

Pored inovacija za korisnike, Android donosi možda i značajnija unapređenja za developere koji rade na razvoju novih aplikacija putem novih opcija i API-ja koji sada omogućavaju unapređenja za igrice, nove vidove komunikacija, bogatiju multimediju i bolje preformanse. Bolja je podrška za native audio i 3D grafiku, korišćenje senzora, itd. Više informacija za Android Developer blogu.

Više detalja na Android sajtu. Detalji o Android 2.3 platformi

Osnova Android platforme Media Framework Novi media framework poptpuno zamenjuje OpenCore, zadržavajući svu prethodnu podršu za kodeke/kontejnere za (de)kodiranje. Integrisana je podrška za VP8 open video format za komresiju i WebM open container format Dodana je podška za AAC i AMR wideband kodiranje

Linux Kernel ažuriran na verziju 2.6.35

Networking SIP, podrška za internet telefoniranje podesiva od strane proizvođača hardvera Podrška za Near Field Communications (NFC), podesiva od strane proizvođača hardvera Ažuriran BlueZ (bluetooth)

Dalvik runtime (Java VM) Dalvik VM: garbage kolektor (cilj pauze ispod 3ms) Dodana dalja JIT (generisanje koda) optimizacija Unapređena verifikacija koda StrictMode debagovanje, radi utvrđivanja problema sa performansama i memorijom Osnovne biblioteke: Proširena podrška za I18N (puno svetsko kodiranje, više više lokalizacija) Brže formatiranje. Na primer, float formatting je 2.5x brže. HTTP odzivi su po default-u gzip-ovani (kompresovani). XML i JSON API odzivi su smanjeni i za 60% ili više. Nova API-ji za kolekcije i alatke Unapređeni mrežni API-ji Unapređeno kontrola pisanja i čitanja fajlova Ažuriran JDBC

Ažurirane komponente iz drugih projekata: OpenSSL 1.0.0a BouncyCastle 1.45 ICU 4.4 zlib 1.2.5

0
shadow

Komentari

Slika korisnika tomaja

300.000 Android telefona/dnevno

Možda da pomenem interesantan podatak da, na osnovu podataka sa (interesatno) AppleInsider sajta, Google dnevno aktivira 300.000 telefona svakog dana.
Ako se uzmu podaci o iOS-u, koji dnevno aktivira oko 340.000 i Nokia koja je letos imala oko 260000 dolazimo do sumeo od gotovo 1 milion aktiviranih smart telefona dnevno!
Više informacija i grafike