Софтвер праћење рачунара у мрежи

4 odgovora [Poslednji unos]
ivan.bisevac
Slika korisnika ivan.bisevac
Offline
User
Član od: 30/08/2009

Имам АДСЛ од 1.5 Мб/с и користим га на два рачунара. Међутим сам рутер који сам добио од Телекома нисам заштитио шифром. То је са разлогом, пошто углавном не радим захтевне ствари, само читање, и по некад јутјуб. Понекад бацим поглед на статистику коју даје рутер, и видим да углавном има додатно по један два рачунара закачена. Наравно ја сам то са намером урадио да и тих пар комшија може да користи интернет. Међутим понекад осетим знатно успорење, пошто вероватно неко скида неки филм или користи торент.
Да ли постоји неки програм који прати који рачунар повлачи највише протока? На тај начин би могао да замолим тог комшију да не скида торенте или филмове, већ да интернет користи у разумним оквирима.

0
__________________

biske.rs

DVSoftware
Slika korisnika DVSoftware
Offline
User
Član od: 29/05/2006

Moj savet ti je da ne budes toliko velikodusan prema komsiluku jer mozes sebi stvoriti probleme ako ti se komsija oseti slobodnim da taj internet koristi u nelegalne svrhe (mada je i download filmova nelegalan) poput koriscenja ukradenih kreditnih kartica i slicno. On bi bio potpuno cist, dok bi se tebi obilo o glavu jer si vlasnik ugovora.

A sto se programa tice, on bi morao da radi na routeru.

ivan.bisevac
Slika korisnika ivan.bisevac
Offline
User
Član od: 30/08/2009

Што се тога тиче није проблем, ма какво коришћење украдених кредитних картица Smile
Који су то програми који би морали да раде на рутеру?

__________________

biske.rs

minix
Slika korisnika minix
Offline
User
Član od: 28/12/2010

Као што неко већ рече није баш препоручљиво на тај начин омогућавати коришћење ресурса у приватном власништву...но ако хоћеш да сазнаш на овај начин ко користи не постоји ултимативна метода већ више трикови такорећи. Не знам конкретно који су стандардни адсл модеми у Србији, али у принципу на свком модему је могуће пронаћи лог фајл са ип адресама који су се прикључивали на рутер у датом временском периоду. Осим тога остаје забележена и тзв "MAC" адреса. Можеш ископирати ту МАС адресу, убацити је у поље претраге следеће онлајн базе која на основу МАС адресе проналази име произвођеача уређаја http://www.coffer.com/mac_find/ , затим ако ти избаци нпр. Realtec, Intel или слично, потребно је да познајеш који рачунар имају твоје комшије нпр. ако је неки лептоп нпр. Асус одеш и по имену рачунара и моделу на интернету пронађеш које компоненте има тј. бежичну картицу. На тај начин сужаваш круг могућих корисника методом елиминације. ПС: ако комшија није прекаљени хакер ова метода донекле може дати резултате, иначе МАС адреса може софтверски да се промени, а то раде углавном хакери, мада ти и ово може бити од помоћи у анализи.

ivan.bisevac
Slika korisnika ivan.bisevac
Offline
User
Član od: 30/08/2009

Комшије једва да знају да користе рачунар, нису хакери.
Знам да се MAC адреса може софтверски мењати, али тај ручни начин ми не одговара, треба пуно времена да се зезам са тим. Ја сам мислио да постоји неки програм који се инсталира на мом рачунару и онда он да може да прати колико протока користе остали рачунари у мрежи.
Ок, хвала вам пуно, нећу се даље цимати око тога.

__________________

biske.rs