GNUčionica VI – Ask not what FLOSS can do for u…

Podeli preko

…već kako da vratite zajednici bar deo uloženog truda i rada. Krenimo redom.
Probali ste i instalirali linux. Svideo vam se i odlučili ste da ga zadržite i koristite. Odlično. Koliko i kako ćete ga koristiti samo je vaša stvar jer ključna reč u priči o linuxu je sloboda.

Malo filozofije

GNUčionica V – Opet installalalacija?

Podeli preko

Mislili ste da je kraj? Ne, tek smo počeli. Vaš sistem je instaliran i spreman, a pošto svi kažu kako im kompjuter služi za “rad” da pogledamo šta to možemo da radimo na jednom GNU/Linux sistemu.
Pretpostavimo da su svi problemi hardverske prirode (ako ih je bilo) do sada rešeni (na neki od načina koji su pomenuti u prethodnim tekstovima) i da sve što ostaje jeste privođenje vaše distribucije specifičnim potrebama koje imate.

GNUčionica IV – Installalalacija

Podeli preko

Do sada smo napravili korake u GNU/Linux svet da vidimo da li to leži ili ne vašem kompu i vama. Ukoliko dođete do zaključka da svet open source-a nije za vas zahvaljujem se na druženju i nastavite sa korišćenjem propriatery OS-ova i aplikacija i naravno poštujte tuđ rad i muku i platite licencu.
Oni koje je svet linuxa privukao verovatno će poželeti da intenziviraju korišćenje ovog sistema kao i da povećaju znanje o njemu, a to će najlakše učiniti ukoliko instaliraju linux na svoj komp i počnu da ga koriste svakodnevno. I za vas važi da poštujete tuđ rad i muku i pomognete FLOSS kako i koliko god možete (o čemu ćemo u posebnom tekstu).

GNUčionica III – shell I?

Podeli preko

Dragi moji i drage moje, prvo izvinjenje na otezanju i zabušavanju. Pakleni mesec je prošao i polako se vraćam u normalne tokove pa tako stiže i novo izdanje GNUčionice. Za one koji su zaboravili čemu sve ovo, poenta je da se apsolutnim početnicima pojasne neke osnove GNU/Linux sistema bez ulaska u preterano detaljisanje ili da se poteže terminologija koja sama po sebi zahteva objašnjenje. I dalje nećemo žvakati materiju praveći tutorijale koje samo treba progutati, već idemo principom da se korisnik maksimalno angažuje, a da mu se ovde daju samo adekvatne smernice.

GNUčionica II – Help, man?

Podeli preko

Poneseni željom za konkvistadorskim istraživanjem novih teritorija i ispunjeni osećanjem neukrotivog entuzijazma, nakon što ste pročitali prvu GNUčionicu, pokrenuli ste sa nekog Live diska svoj prvi Linux distro (GNU/linux distribucija od milošte).
Ovde priča može da krene u dva toka. Prvi, za koji je potrebno neuporedivo manji broj reči, sastoji se u uspešnom podizanju grafičkog okruženja (u GNOME, KDE ili nekoj drugoj varijanti). Sve radi na prvu i posle par klikova po novom vizuelnom doživljaju postajete okoreli zagovornik FLOSS-a i kačite sliku Linusa Torvaldsa pored ikone sveca koji se štuje u vašem domu. You lucky, lucky bastard