Warning: Undefined array key "scheme" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 749

Warning: Undefined array key "host" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 714

Warning: Undefined array key "host" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 725

Warning: Undefined array key "host" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 728

Warning: Undefined array key "scheme" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 749
IBM купује Red Hat за 34 милијарде долара - linuxo.org

IBM kupuje Red Hat za 34 milijarde dolara

Podeli preko

Ovaj potez, kako IBM planira, treba da ih lansira u sam vrh borbe za cloud computing tržište. Ovaj veliki korak bi treba da poveća broj programera koji rade za IBM, i postane najkvalitetnija i najpouzdanija Cloud platforma. Sam Red Hat je uspešno poslovao do sada, sa zaradom od preko 2.4 milijarde dolara godišnjih prihoda, nudeći podršku, softverske alate i kvalitet za cloud computing i to sve bazirano na softveru otvorenog koda, uglavnom Linuksu.

Linuks je svakako prvi izbor za cloud computing. I to pre svega za hibridni pristup, gde se aplikacije i najbitni podaci nalaze na data centrima samih kompanija, dok se drugi zadaci obavljaju na cloud prostoru tehnoloških kompanija.

Predviđa se da gotovo sve kompanije prelaze na takav način rada, ali da čak 80% kompanija tek treba da pređe na cloud što samo pokazuje koliko potencijal ima ovo tržište. IBM upravo planira da olakša i osigura bezbednu vezu između kompanijskih cloud servera i javnih cloud servisa.

I tu sada uskače Red Hat koji će se priključiti cloud timu IBM-a, ali kao odvojena jedinica, da bi sačuvala nezavisnost i neutralnost u svom open-source razvoju. Kako će to u praksi funkcionisati, ostaje da se vidi, ali svakako čini se potez u pravom smeru, jer Red Hat treba da zadrži svoj osnovni model razvoja.

Inače, IBM i Red Hat sarađuju na mnogo načina već 20 godina, tako da je ovaj potez mogao donekle i da se predvidi. Zvanično objava za štampu se može naći i pročitati na sajtu Red Hat-a i IBM-a, a da napomenemo da će ceo posao biti zaokružen sredinom naredne godine.