Fajerfoks 5

Podeli preko

Iako ne još zvanično (a trebalo bi do kraja dana) novi Fajerfoks 5.0 je već ugledao svetlost dana na mnogim računarima, jer je već dostupan za preuzimanje i to u finalnoj verziji. Nova verzija donosi inovativnu podršku za CSS animacije, kao i Location-Aware pretraživanje, promenu kanala, unapređenja u performansa i stabilnosti u radu, i mnogo toga drugog.

Mozila Fajerfoks 4.0 više neće biti ažuriran, već će biti zamenjen sa novim Fajerfoksom 5.0, koji će vremenom prerasti u Fajerfoks 6, Fajerfoks 7, itd.

Mozila Fajerfoks 5.0 podržava 32-bitne i 64-bitne hardverske arhitekture, što znači da će raditi na bilo kojoj Linuks distribuciji. Najupečatljivije novosti Mozila Fajerfoksa 5.0 su:

· Izmenjivač Fajerfoks kanala;
· Pretraživanje sa prepoznavanjem lokacije;
· Podrška za CSS aimacije;
· Unapređeno otkrivanjekorišćenjem Do-Not-Track opcija u zaglavlju;
· Unapređena platna (canvas);
· Unapređeni JavaScript;
· Unapređeno korištenje memorije;
· Unapređene mrežne performanse;
· Bolja provera pravopisa;
· Bolja integracija u desktop okruženja;
· Bolja podrška za HTML5, MathML, SMIL, canvas i HHR;
· Unapređene perfomanse za tabove u pozadini;
· Generalno poboljšane peformanse i stabilnosti.

Ovo je samo deo unapređenja koji donosi novi Fajerfoks 5.0. Više informacija će se moći pronaći na zvaničnom sajtu Fajerfoks projekta.

Ali, dosta priče. Ne časite časa, preuzmite novi Fajerfoks 5.0 !

Izvor: Softpedija

6 komentar(a) o “Fajerfoks 5”

  1. Iskreno, i ne vidim neku
    Iskreno, i ne vidim neku razliku u odnosu na v4, instalirao sam pre par sati, videcemo ima jos vremena da se pokaze 🙂

    • Pa naravno da ne mozes da
      Pa naravno da ne mozes da vidis neku posebnu razliku. Te price o brzini su po mom misljenju kao da poredis ferari i lamburdzini jedan moze da ide 305km/h a drugi 306km/h. Koliko “obicnih” smrtnika ikada vozi tom brzinom. Cini mi se da jedino sto mi danas mozemo da primetimo u ratu web browsera je interfejs, stabilnost, mogucnost prilagodjavanja licnim potrebama (ovo vecinom ne rade prosecni korisnici) i mozda podrzanost razlicitih/novih tehnologija.

  2. Pa kako i primetiti razlike
    Bolja podrška za html5 nego u FF4? Koliko ljudi koristi html5 verziju youtubea? Dakle, što reče čovek – meriće se interfejs, stabilnost, prilagodljivost i (bar što se mene tiče) portabilnost podešavanja. Ja Operu i koristim zbog Opera Linka – na svim računarima i OSovima (desktop kod kuće × win + lin, desktop na poslu × samo win, lap-top kod kuće × win + lin) imam iste bookmarks, isti speed dial, sve isto.

Komentari su zatvoreni.