Ослободите Уникс!

Подели преко

net.unix-wizards (27. септембар 1983.)

Отпочињући од овог Дана захвалности ја ћу написати потпуно компатибилни Уникс-компатибилни софтверски систем назван ГНУ (ГНУ Није Уникс), и даваћу га слободно свакоме ко жели да га користи. Доприноси у времену, новцу, програмима и опреми су увелико потребни.
Да отпочнем, ГНУ ће бити кернел плус сви алати потребни да се напишу и покрену C програми: уређивач(editor), командно окружење, C компајлер, повезивач(линкер), асемблер, и неколико других. После овога ћемо додати обрађивач текста, YACC(програм који парсира изворни код у складу са правилима, користи се од стране компајлера), Емпајер игра(стратешка игра, прве верзије су биле текстуалне), табеларни програм, и на стотине других. Ми се надамо да обезбедимо, евентуално, све корисно што обично долази са Уникс системом, и било шта друго што је корисно, укључујући документацију на интернету и у папирном облику.

ГНУ ће моћи да покреће Уникс програме, али неће бити индентичан Униксу. Ми ћемо направити сва прикладна побољшања, базирана на нашим искуствима са другим оперативним системима. Конкретно, ми планирамо подршку за дужа имена, дуже верзије фајлова, фајл систем отпоран на падове, можда допуњавање имена фајла, подршку за приказивање независно од терминала(curses библиотека), и евентуално Лисп-базиран систем прозора преко којег више Лисп програма и обични Уникс програми могу да деле екран. Обадвоје C и Лисп ће бити доступни као језици за системско програмирање. Имаћемо мрежни програм базиран на МИТ-овом хаоснет(chaosnet) протоколу, далеко супериорнијем од UUCP-а. Такође ћемо имати нешто компатибилно са UUCP-ом.

Ко сам ја?

Ја сам Ричард Сталман, изумитељ оригиналног умногоме имитираног EMACS уређивача, сада на MIT-овој лабораторији за вештачку интелинцију. Радио сам интензивно на компајлерима, уређивачима, дебагерима, интерпретаторима команди, Incompatible Timesharing System и оперативни систем Лисп машине. Први сам увео подршку за приказивање независно од терминала у ITS-у. Поред тога имплементирао сам један фајл систем отпоран на падове и два система прозора за Лисп машине.

Зашто морам написати ГНУ

Ја сматрам да златно правило(не учини другоме што не би желео теби да се деси) налаже да ако ми се свидео програм ја га морам поделити са другим људима којима се допада. Ја не могу чисте савести да потпишем договор о неоткривању или да прихватим лиценцу софтвера.
Да бих могао да наставим да користим компјутере без кршења мојих принципа, ја сам одлучио да склопим довољну базу слободних програма са којима могу да користим компјутер без програма који нису слободни.

Како можете да допринесете

Замолио бих произвођаче рачунара за донације у машинама и новцу. Замолио бих и појединце за донације програма и рада.
Један произвођач компјутера се већ понудио да обезбеди машине. Али користило би нам још. Једна од последица донирања машина коју можете да очекујете је да ће ГНУ радити на њима од самог почетка. Било би корисно да машине могу да функционишу у стамбеним просторијама, и да не захтевају софистицирано хлађење или напајање.
Програмери појединци могу да помогну тако што ће написати компатибилне дупликате неких Уникс програма и давајући ми их. За већину пројеката, такав споредан рад био би веома тежак за координисање; независно написани делови не би радили заједно. Али за особит задатак замене Уникса, овај проблем је непостојећ. Већи део спецификације интерфејса је одређен са компатибилношћу са Униксом. Ако сваки приложени рад ради са остатком Уникса, радиће вероватно и са остатком ГНУ-а.
Ако добијем донације у новцу, бићу у могућности да унајмим пар људи на пуно или неодређено време. Плате неће бити високе, али ја тражим људе који свесни да је помагање човечанству битно колико и новац. Ја видим ово као начин да омогућим посвећеним људима да посвете своју пуну енергију на ГНУ тако што ћу их поштедети да зарађују за живот на други начин.

За више информација ме контактирајте
Арпанет мејл:
R…@MIT-MC.ARPA

Usenet:
  …[email protected]
  …[email protected]

US Snail:
  Richard Stallman
  166 Prospect St
  Cambridge, MA 02139

Коментар

Ето нас неких тридесетак година од оснивања ГНУ-а и зачетка идеје о слободном софтверу. Много је данас урађено, има многих ствари које ни Ричард Сталман није предвидео. Велики бум интернета је значајно убрзао развој и прихватање слободног софтвера. На хиљаде и хиљаде људи данас ради на слободном софтверу директно (програмирајући) или индиректно(пишу документацију, тестирају бета верзије…).
Пронашао сам ову поруку на net.unix-wizards захваљујући чланку на нашој википедији и помислио сам да не би било лоше превести га и подсетити се дана који сада делују као давна прошлост.