Linux u Srbiji. Gde si ti ?

Slika korisnika tomaja

Za status projekta Brojač pogledati stranicu http://linuxo.org/content/linux-counter

Projekat "Brojač" je pokrenut u cilju registrovanja korisnika Linux-a na teritoriji Srbije. Idejni tvorac projekta je dejanium. U toku je drugi mesec ove akcije a dosadašnje komentare možete pogledati na Linuxo forumu gde je glasanje i pokrenuto i dalje traje. Obzirom da se radi o istoj anketi, svejedno je da li ćete glasati ovde ili na stranici foruma !

Radi što merodavnijih i reprezentativnijih podataka glasanje je omogućeno samo registrovanim korisnicima, i to po principu 1 čovek = 1 glas. Ukoliko imate svoj nalog na linuxo.org dovoljno je samo sa se ulogujete (prijavite) na sajt i moći ćete da glasate. Ukoliko nemate nalog, registrujte se , besplatno je !

Glasanje se na osnovu teritorijalnih celina u Srbiji koja ima okruge kao administrativno-teritorijalne jedinice. Spisak i pune nazive okruga možete videti ukoliko kliknete ovde .

Trenutno stanje rasporeda i broja Linux korisnika u Srbiji (poslednji update 24.04.2008): 

Srbija - Linux korisnici u Srbiji po okruzima - Klikni za veću sliku !!!

 Napomena: treba imati u vidu da je veličina teritorije, broj stanovnika i broj većih gradova u okruzima veoma različit i uslovljen istorijskim, geografskim, demografskim i drugim činiocima te ne treba direktno porediti pojedine okruge, recimo Nišavski i Pčinjski ili Severno Banatski i Grad Beograd. 

0
shadow

Komentari

Slika korisnika massa

kritčki osvrt na stanje Linux-a kod nas

Linux se nažalost nedovoljno populariše. Časopis GNUzila donekle popravlja situaciju, kao i dobar broj foruma sa tematikom vezanom za Linux. Linux Fest je bio dobar pokušaj ali nije održao kontinuitet. Opšti utisak je da kod nas vlada popriličan haos na temu linux-a i da nema dovoljno volje-pameti da se različiti linux projekti koji žive kod nas a vezani su za pojedine distribucije, ujedine u zajedniškom nastupu za popularizaciju Linux-a. Mislim da nas komšije van Srbije (da ih ne imenujem) u priličnoj meri šiju a nemislim da imaju tapiju na pamet. Ovde je glavni ometajući faktor sujeta. Pravo je čudo da se i ovoliko postiglo. U nadi da će bilo šta porenuti stvari na bolje priključujem se ovoj akciji na ovaj skroman način.

Slika korisnika Barone

Linux

Verujem da je situacija dosta bolja.Recimo ovo vise pokazuje koliko je ljudi culo za ovaj sajt nego koliko ima linux korisnika.Na Elektronskom fakultetu u Nisu se izucava SuSE jedan semestar.U okviru studentskog doma kod tehnickih fakulteta,instaliran je linux na racunare koji su dostupni svima i svako moze da surfuje netom ko udje.Slicno se ocekuje i po drugim domovima u Nisu.Naravno da je sve u inicijativi studenata pomenutog fakulteta.

Slika korisnika Nexon

Linux kod nas

Kragujevac na primer ima par firmi koje koriste poprilicno Linux. Naravno da ne mislim na \"ozbiljnu\" primenu sem servera.
Trebalo bi sve vise popularizovati Linux radne stanice...

Slika korisnika Spock

Linux mapa

Interesantno je usporediti rezultate ove ankete sa podacima koji se nalaze na Linux Mapi. Tamo je broj korisnika presao 1000, i svakodnevno se povecava. Nadam se da su to jedinstveni korisnici, tj da su se prijavili po principu 1 racunar - 1 glas. Ne bi valjalo da neko prijavi sve distribucije koje ima instalirane.

Slika korisnika Dstars

(No subject)

Na Linux SuSe sam sa Windows-a presao polovinom ove godine i zao mi je sto to nisam ucinio ranije! Imam privatnu firmu i zbog prirode posla sam non-stop na Internetu/wireless/i,hvala Bogu,vise nemam glavobolje oko legalizacije softvera,antivirus programa...U odnosu na prividni nedostatak softvera za Linux prednosti su neuporedive!!!
pozdrav Dstars