[SAVET] Dial-up modemi i Linux, kako odabrati modem koji će raditi

Bez odgovora
foxbunny
Slika korisnika foxbunny
Offline
ModeratorUser
Član od: 30/10/2006

Verovatno jedna od prvih stvari koje će da zaškripe na vašem prvom Linuxu jeste instalacija i osposobljavanje modema.

Ovo nije tekst koji će pokriti detalje instalacije. Takvih tekstova na ovom forumu imate veoma mnogo i samim tim nema potrebe ponavljati. Ovde ćemo samo predočiti neke od stvari koje treba da znate pre nego što zagnjurite u more postova o modemima.

Modemi se grubo mogu podeliti na dve velike kategorije:

Hardverski modemi se kače na serijski (COM) port i u sebi imaju sav hardver potreban za normalan rad. Ovakvi modemi su najlakši za instalaciju na Linuxu, ali im je cena malo viša.

Softverski (win)modemi se najčešće prave u obliku PCI kartica koje se umeću u odgovarajuće PCI ležište na matičnoj ploči unutar kućišta. Ovakvi modemi predstavljaju ekonomično rešenje za ljude sa ograničenim budžetom, ali samo zato što takav modem nema na sebi sav hardver potreban za rad, već deo funkcionalnosti modema zavisi od sistema.

O hardverskom modemu sada nećemo pričati, pošto je softverski najčešći modem u našim kućištima.

Pošto je softverski modem nemoguće koristiti bez adekvatne podrške sistema, on uvek zavisi od dostupnosti drajvera na platformi na kojoj pokušavate da ga pokrenete. Ako je u pitanju Linux platforma, nećete imati mnogo sreće. Softverski modemi se najčešće nazivaju i Winmodemima, što znači da su prilagođeni za rad na Windows platformi.

Spisak podržanih softverskih modema može se naći na http://www.linmodems.org:

http://www.linmodems.org/ wrote:

    *  Lucent (DSP)
    * PC-Tel (HSP)
    * US Robotics isn't offering drivers, but some speculate that they are based on (OEM versions of) Rockwell/Conexant hsfi drivers.
          o A patent on UART emulation held by PC-Tel.
          o PC-Tel licensed their HSP modem to NEC, and NEC documented the register set (3Mbyte file) on pages 519ff. Not clear how useful this is yet, but it's news.
    * Intel (nee Ambient Technology, nee Cirrus Logic) (DSP)
    * Intel 537EP = Ambient MD3200
    * Conexant (nee Rockwell) (both)
    * Motorola (HSP)
    * 3Com (nee US Robotics) (DSP)
    * IBM MWave (DSP)

Dakle, ako imate neki od ovih modema, dobre su šanse da ćete (kako-tako) moći da ga osposobite.

U Srbiji su najrasprostranjeniji sledeći podržani modemi:

Connexant
Lucent (zovu se i Agere, ista stvar)
i Intel 537EP/536EP u Sweex pakovanju.

Iako sa Lucentom obicno moze da se izadje na kraj, preporucujem Sweex modeme. Narocito su uspesni modeli koji su "hardverski", a taj epitet je pod navodnicima zato sto se radi o polu-hardverskom modemu koji zahteva drajver i ubacuje se u PCI leziste. Model jednog Sweex modema koji se kod mene pokazao dobro je Intel 536EP. Ovaj modem se dobro pokazuje zato što su drajveri za njih open-source, što nije uvek slučaj kod drugih podržanih modela.

0