nece da mountuje!?

15 odgovora [Poslednji unos]
hAlleLuJa
Slika korisnika hAlleLuJa
Offline
User
Član od: 29/05/2006

root@hAlleLuJa:/home/petar# mount /dev/cdrom
mount: /dev/cdrom is not a valid block device
evo dio is fstaba:
/dev/cdrom /mnt/cdrom auto noauto,owner,ro 0 0
sto mu je??
i kad je mis na USB port ide li /dev/mouse ili kako ???
jos jedno pitanje:)
kad ocu preko proxy-a treba li samo u Control Centar pod stavkom proxy da upisem servere??

0
Driver
Slika korisnika Driver
Offline
User
Član od: 29/05/2006

zameni u fstabu umesto /dev/cdrom u /dev/sr0
i onda mount /mnt/cdrom

LYb
Slika korisnika LYb
Offline
User
Član od: 29/05/2006

Quote:

kad je mis na USB port ide li /dev/mouse ili kako ???

Isto kao i kada je PS/2. Proveri da li ti je /dev/mouse, /dev/input/mice, /dev/input/mouse0 ili nesto peto.

Quote:

kad ocu preko proxy-a treba li samo u Control Centar pod stavkom proxy da upisem servere??

To vazi samo za KDE, tj. za Konqueror (pominjes control center pa podrazumevam da je KDE u pitanju). Inace podesi u browseru koji koristis. Ako ti treba iz shella, za wget recimo (mada tu mozes da podesis i u wgetrc. fajlu) ili nesto drugo, podesi http_proxy i https_proxy env varijable.

hAlleLuJa
Slika korisnika hAlleLuJa
Offline
User
Član od: 29/05/2006

promijenio sam u /dev/sr0 i ponovo javlja isto!sto da radim??
hvala momcad:)

Driver
Slika korisnika Driver
Offline
User
Član od: 29/05/2006

kucaj dmesg i posalji sve sto pise tamo.
pa cu ti kazem sta da radis.

MisterNo
Slika korisnika MisterNo
Offline
User
Član od: 29/05/2006

promeni u fstabu

zameni /dev/cdrom sa /dev/cdrecorder ili jos bolje /dev/hd[slovo drajva]

hAlleLuJa
Slika korisnika hAlleLuJa
Offline
User
Član od: 29/05/2006

proradilo je sa /dev/hdb !
a mis na /dev/input/mice:)
hvala

Dex
Slika korisnika Dex
Offline
User
Član od: 30/05/2006

da nebi otvarao novi temu:
instalirao sam slackware 10.2 sa kernelom 2.6.13
imam dva drajva LG cdrw koji je povezan sa hardom na prvoj ide grani i NEC DVDRW na drugoj grani.
Kada pokusam da mauntujem LG on se zavrti i kao da sve vreme nesto cita sa njega i nece nikako da ga mountuje.
To mi se nije desavalo sa 2.4 kernelom.
hvala unapred

FSTAB:
/dev/hda7 swap swap defaults 0 0
/dev/hda8 / ext3 defaults 1 1
/dev/hda6 /home ext3 defaults 1 2
/dev/hda1 /mnt/win_c ntfs ro,umask=022 1 0
/dev/hda5 /mnt/win_d ntfs ro,umask=022 1 0
/dev/hdb /mnt/cdrom auto noauto,user,ro 0 0
/dev/hdc /mnt/dvd auto noauto,user,ro 0 0
/dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,owner 0 0
devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0

Red_Zmaja
Slika korisnika Red_Zmaja
Offline
User
Član od: 29/05/2006

hdparm -d 0 /dev/hdb

LYb
Slika korisnika LYb
Offline
User
Član od: 29/05/2006

Savetujes da _iskljuci_ DMA?

Red_Zmaja
Slika korisnika Red_Zmaja
Offline
User
Član od: 29/05/2006

LYb wrote:

Savetujes da _iskljuci_ DMA?

Da savetujem da iskljuci DMA na cdrom-u...jer i meni se desavalo da ubacim cd i on ga samo vrti i nece da ga procita...a tos e desava kada je dma ukljucen...a kad iskljucim dma sve sljaka normalno...