Huawei 510 i Slack

9 odgovora [Poslednji unos]
Johnny_Ramon
Slika korisnika Johnny_Ramon
Offline
User
Član od: 29/05/2006

Imam "telekomov" Huawei 510 ruter.Posle mnooogo vremena palo mi je na pamet da opet instaliram Slackware.Ovog puta 12.2.Kako da nateram ovo cudo da proradi.Kako da instaliram mreznu karticu na lap-topu(preko koje je ruter prikljucen)?Jednom recju,sta mi sve treba da ovo cudo proradi i da mogu da iz linuxa idem na net???

0
dukenukem_4d
Slika korisnika dukenukem_4d
Offline
User
Član od: 02/07/2007

paaaa koju karticu imaš ? Laughing out loud
jel ti radi na xp ? (nisi stavljao 2.6.27 rc kernel koji idžgaravi intela )

obično vrši posao ??? ako ima drajver

dhcpcd -n eth0

pogledaj koja je mrežna na laptopu i dal je učitan drajver ?

lspci -knn

jel možeš da pogledaš dok si na XP koji je vendor id negde tamo u properties
za driver za mrežnu , i koji je drajver  ? (ako je sp2 )

obično sad dolete 3-4 forumaša koji se kunu da kod njih sve radi
i da  usb adsl ich ne valjaju Laughing out loud

__________________

ADSL 1024 Slackware Srbija?Psy linux> Notorrni_modem ali se teže instalira od oootranslit ња ња

Johnny_Ramon
Slika korisnika Johnny_Ramon
Offline
User
Član od: 29/05/2006

ma radi naravno na XP.i na ubuntu 8.10 je bez problema radio cim sam podigao ubuntu.Kartica je Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC

Johnny_Ramon
Slika korisnika Johnny_Ramon
Offline
User
Član od: 29/05/2006

E ,hvala ti puno.Dovoljno je bilo samo sto sam ukucao:
dhcpcd -n eth0

E sad,da li je bilo potrebno i sto sam pre toga odradio netconfig sa onim 255.255.255.0 i 192.168.1.1(to stvarno neznam)Smile))))
Neznam ni sta sam uradio sa :dhcpcd -n eth0:))))
Al bitno da sljaka!!!!

Neky
Slika korisnika Neky
Offline
User
Član od: 03/07/2007

pokrenuo si DHCP daemon na eth0 interfejsu, a -n switch mu je rekao da produži/obnovi trajanje adrese koju si dobio. U suštini, zatražio si automatsku, produženu IP adresu od rutera.

koojot
Slika korisnika koojot
Offline
User
Član od: 24/06/2009

Ja takodje ima telekomov Huawei 510 i instaliro sam slackware 12.2 na starom laptop-u (HP Pavilion ze4423ea)
Meni takodje nece da radi  internet. Dok je bio instaliran Windows xp sp2 radio je internet bez problema.

Porbao sam sa dhcpcd -n eth0 ali dobiam sledecu gresku
Broadcasting DHCP_DISCOVER
timed out waiting for a valid DHCP server response

Probao sam i lspci -knn i u jednom od redova mi je izbacio ovo:
00:12.0 Ethernet controller [0200]: National Semiconductor Corporation DP83815 (MacPhyter) Ethernet Controller [100b:0020]
    Kernel driver in use: natsemi
    Kernel modules:  natsemi
Pa tako da mislim da su drajveri ucitani ili gresim.

Ako neko ima ideju sta da radim nek javi. Preko google nisam naso nista sto bi mi pomoglo.
EDIT:
Evo skino sam slack 13 i isti problem nema interneta niti mogu da pingujem drugi racunar na mrezi.
Takodje na istom racunaru ima debina i na njemu radi net

koojot
Slika korisnika koojot
Offline
User
Član od: 24/06/2009

Kad uradimi ifconfig eth0 down pa zatim ifconfig eth0 up
u /var/log/messages ima sledece
krenel: eth0: remainig active for wake-on-lan
kernel: eth0: DSPCFG accepte after 0 usec.
kernel: ADDRCON(NETDEV_UP): eth0: link is not ready

Neznam dali je ovo od neke pomoci ali mi izgeda koa neka gresak

bas sam se namucio nemam pojma sta da radim. Hteo bih da probam slack ali nikako da osposobim net.

dukenukem_4d
Slika korisnika dukenukem_4d
Offline
User
Član od: 02/07/2007

ovo je izgleda neki bug u vezi tog drajvera i pojedinih kartica ???
http://markmail.org/message/chaix4tltwj3gvpy
http://lkml.org/lkml/2007/5/2/510
https://lists.linux-foundation.org/pipermail/bugme-new/2009-March/021521...
ali mi nije jasno da li je izvodljivo ???

probaj da ga ugasiš

ifconfig eth0 down
rmmod natsemi
modprobe natsemi dspcfg_workaround=1

ako ne ide sa jedinicom onda sa nulom , ne vidim koja brojka je aktivna ?
modprobe natsemi dspcfg_workaround=0

__________________

ADSL 1024 Slackware Srbija?Psy linux> Notorrni_modem ali se teže instalira od oootranslit ња ња

koojot
Slika korisnika koojot
Offline
User
Član od: 24/06/2009

Hvala dukenukem_4d na odgovoau probacu veceras pa javlajam.
Edit:
Nije uspelo. Neznam u cemu je problem jer taj isti driver pod debianom radi pez problema.
Ovako primetio sam da lapmica na ruteru(koja pokazuje da sam povezan na ruter)  svetli tokom pocetak boot-a i onda u jednom trenutku se ugasi  i vise ne svetli svo vreme.

Edit:
Ne vredi mucio sam se 5 dana i nisma uspeo da resim problem, cak sam i probao sa reinstalacijom.
Tako da za sad dizem ruke od Salckware-a. Kad budem imo mesta na desktopu probacu tu da vidim sta se desava. A sad  odoh da instaliram  Arch.
Pozz.

n.radeta
Slika korisnika n.radeta
Offline
User
Član od: 02/03/2010

Zdravo svima!

Iako je poslednji post malo stariji, isti ruter  Huawai 510, isti problem.
U pitanju je malo stariji laptop Asus A3H i Telekom ADSL, HUAWAI ruter.
Kernel  2.6.29.6-smp Slackware 13.0

Pokušao sam da podesim internet sa netconfig-om. DHCP
ali nema eth0 .

#ifconfig -a
lo        Link encap:Local Loopback  
         inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
         inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
         UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
         RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
         TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
         collisions:0 txqueuelen:0
         RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

Inače, izgleda da mi ethernet kontroler uopšte ne prepoznaje:

#lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 915GM/PM/GMS/910GML Express Processor to DRAM Controller (rev 04)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 04)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 04)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #1 (rev 04)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #2 (rev 04)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #3 (rev 04)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB2 EHCI Controller (rev 04)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev d4)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801FBM (ICH6M) LPC Interface Bridge (rev 04)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) IDE Controller (rev 04)
01:01.0 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev b3)
01:01.1 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C552 IEEE 1394 Controller (rev 08)
01:01.2 SD Host controller: Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter (rev 17)
01:01.3 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C592 Memory Stick Bus Host Adapter (rev 08)

...mada iz dmi :

#dmidecode
Handle 0x0019, DMI type 10, 6 bytes
On Board Device Information
Type: Ethernet
Status: Enabled
Description: Ethernet controller

Proverio sam drajver 8139too, ok.

Pre Slacka je na ovom računaru bio XP ali prethodni korisnik nije ni imao internet pa
ne znam kako je tada bilo. Probao sam da podignem xubuntu LiveCD da bi pokušao ali bezuspešno,
sistem nije uspeo da se podigne, inače je optički urađaj dosta star i nepredvidiv.

Da li je ovo hardverski ili jednostavno nešto nisam podesio kako valja ?