Gde openSUSE cuva downloadovane fajlove?

10 odgovora [Poslednji unos]
zabac
Slika korisnika zabac
Offline
User
Član od: 09/10/2011

Juce sam kupio racunar sa preinstaliranim openSUSE enterpriseom 11 i sada imam nekoliko pocetnickih pitanja. Smile
Gde ovaj sistem cuva fajlove koje sam skinuo sa neta?
primer:Zelim da instaliram Google Chrome i za to treba da dodam repo preko "zipper"(koliko sam ja shvati repo je adresa fajla na nekom serveru ili na racunaru).Kada downloadujem sa googleovog sajta onaj paket on bi trebalo da se nalazi negde na racunaru i onda bi ja trebao da tu adres navedem "zipperu"?E ja ne znam gde mi se nalazi ovaj paket.

0
bOSKE
Slika korisnika bOSKE
Offline
User
Član od: 30/04/2008

Kad sam ja koristio suse sve se instaliralo preko Yast-a,nz kakva je sad situacija..nema potrebe da skidash programe,samo udjesh u yast i ukucash shta ti treba on ti izbaci chekirash da instalira i to je to...

zabac
Slika korisnika zabac
Offline
User
Član od: 09/10/2011

Ja kada udjem u YaST tamo nema nista da je available.

opensuse12
Slika korisnika opensuse12
Offline
User
Član od: 09/10/2011

Ideš na start, Computer, Install/Remove software, ukucaj u search chrome i eto ga. pitat će te onda hoćeš li instalirati idmah, kada skine program.slične su sve ostale instalacije. posjeti i ovaj sajt i instaliraj softvere koje želiš:http://software.opensuse.org/114/en. Samo nisam siguran je li sa ove stranice možeš instalirati za svoj openSUSE enterprise.

zabac
Slika korisnika zabac
Offline
User
Član od: 09/10/2011

Tacnije imam SUSE enterprise 11.Ovde imam Install Software (nesto kao Ubuntu software centre) i kada udjem u njega nemam omogucenih aplikacija (prazno).Mozda treba da podesim da su mi izvori oss i non-oss?Ali ne znam kako to da uradim.

bOSKE
Slika korisnika bOSKE
Offline
User
Član od: 30/04/2008

nema nishta zato shto verovatno nije podeshen repozitorijum.. idi na start tj. suse dugme -->System-->YaST pa onda na " installation source" ili "source of instalation " tako neshto bi trebalo da pishe nz. na pamet i tamo namesti repo. odakle hocesh da ti skida programe.. ja mislim da ce da ti ponudi on sam listu

Recoba20
Slika korisnika Recoba20
Offline
User
Član od: 29/05/2006

Da li si aktivirao SLED 11? Ako jesi, ne bi bilo lose odraditi update sistema preko YaST online Update (YOU). Sto se tice repozitorijuma, ne mogu se dodavati repozitorijumi od openSUSE-a.

Ovde imas neke dodatne repozitorijume za SLED 11

http://en.opensuse.org/Additional_package_repositories

A takodje se mogu dodati i repozitorijumi iz liste koju ponudi YaST prilikom dodavanja repozitorijuma.

Pogledaj i ovo
http://www.novell.com/support/viewContent.do?externalId=7005410

Da ne bude zabune, openSUSE i SUSE nisu isto. Jeste to ista firma i slican naziv, ali SUSE odrzava Novell, odnosno Attachmate, a openSUSE odrzava zajednica, a i repozitorijumi im nisu isti.

zokypoky
Slika korisnika zokypoky
Offline
User
Član od: 06/05/2009

Najjednostavnije je da instalaciju izvršiš iz FireFoxa (ili bilo kog drugog pretraživača!) tako što odeš na Bild servis, a zatim otkucaš ime programa u "Search" liniji. Nakon toga podesi distribuciju za koju želiš da ti pronađe dotični softver iz padajuće liste i klikni na "Search" dugme.

Biće ti (najverovatnije!) ponuđeno nekoliko verzija tog softvera, pa biraj. Instalaciju možeš izvršiti tako što klikneš na dugme "1-Click Install" i prati dijaloge do kraja instalacije.

Međutim Gogle Chrome tamo nećeš naći, jer se on ne isporučuje pod GPL, ili srodnom, već pod BSD licencom, pa u ovom slučaju moraš se dodatno potruditi. Ja ti preporučujem da .rpm fajl preuzmeš sa Interneta (~/Downloads), a onda uđi "YAST>Software>Software Repositories" i dodaj tvoj ~/Downloads folder u repositorije, a onda ne napuštajući YAST uđi u "YAST>Software>Software Management", pa na TAB-u "View" izaberi "Repositories" i u njima tvoj novododati "Downloads". Na desnoj strani čekiraj "chrome....rpm" i klikni na "Accept" dugme. Instaliraće ti se tvoj Chrome, zajedno s pratećim bibliotekama (ako su potrebne!).

Upravo ovaj BUILD servis je pravo "zlato" openSUSE distribucije, jer kao što vidiš, mogu ga koristiti i za softvere drugih distribucija.Nažalost nije sav softver tamo...

zabac
Slika korisnika zabac
Offline
User
Član od: 09/10/2011

@Recoba20
Pokusavam da aktiviram SLED pomocu zyppera iz onog prvog linka ali mi ne ide vec kod koraka "Now the installed products contain information about distribution upgrades and which migration products should be installed to perform the migration. Read the migration product informations from /etc/products.d/*.prod and install them. You can use the following command:
grep '' /etc/products.d/*.prod"
Ja u /etc/products.d/ imam 3 fajla:baseproducts,sle-hwrefresh2011a.prod,SUSE_SLED.prod.I pokusao sam to da instaliram
novak@Novak:/etc/products.d> sudo zypper in -t sle-hwrefresh2011a.prod SUSE_SLED.prod
Unknown package type: sle-hwrefresh2011a.prod
Gde gresim?
Problem je bio sto se nisam registrovao na Novelovom sajtu nakon instalacije,posto ta registracija za sobom vuce i neke updateove medju kojima i repo-e.

Recoba20
Slika korisnika Recoba20
Offline
User
Član od: 29/05/2006

Komandom "zypper in" se instaliraju rpm paketi.
Da li mozes da update-ujes sistem preko YaST-a? Probaj aktivaciju odraditi preko YaST-a. Ako se ne snadjes, probaj iz konzole komandom

suse_register -a regcode-sled=your_company_reg_number -a email=YourEmailAddress

zabac
Slika korisnika zabac
Offline
User
Član od: 09/10/2011

Hvala,uspeo sam ovo da podesim.Ali sada vidim da imam neki problem sa Trash-om.Kada kliknem na njega nece da se otvori i uopste ne mogu da udjem u njega.Sta tu moze biti problem?