Firefox 5

Slika korisnika tomaja
Firefox 5

Iako ne još zvanično (a trebalo bi do kraja dana) novi Firefox 5.0 je već ugledao svetlost dana na mnogim računarima, jer je već dostupan za preuzimanje i to u finalnoj verziji. Nova verzija donosi inovativnu podršku za CSS animacije, kao i Location-Aware pretraživanje, promenu kanala, unapređenja u performansa i stabilnosti u radu, i mnogo toga drugog.

Mozilla Firefox 4.0 više neće biti ažuriran, već će biti zamenjen sa novim Firefox-om 5.0, koji će vremenom prerasti u Firefox 6, Firefox 7, itd.

Mozilla Firefox 5.0 podržava 32-bit i 64-bit hardverske arhitekture, što znači da će raditi na bilo kojoj Linux distribuciji. Najupečatljivije novosti Mozilla Firefox-a 5.0 su:

· Izmenjivač Firefox kanala;
· Pretraživanje sa prepoznavanjem lokacije;
· Podrška za CSS animacije;
· Unapređeno otkrivanjekorišćenjem Do-Not-Track opcija u hederu;
· Unapređena platna (canvas);
· Unapređeni JavaScript;
· Unapređeno korištenje memorije;
· Unapređene networking performanse;
· Bolja provera pravopisa;
· Bolja integracija u desktop okruženja;
· Bolj podrška za HTML5, MathML, SMIL, canvas i XHR;
· Unapređene perfomanse za tabove u pozadini;
· Generalno poboljšane peformanse i stabilnosti.

Ovo je samo deo unapređenja koji donosi novi Firefox 5.0. Više informacija će se moći pronaći na zvaničnom sajtu Firefox projekta.

Ali, dosta priče. Ne časite časa, preuzmite novi Firefox 5.0 !

Izvor: Softpedia

0
shadow

Komentari

Slika korisnika nebjak

Iskreno, i ne vidim neku

Iskreno, i ne vidim neku razliku u odnosu na v4, instalirao sam pre par sati, videcemo ima jos vremena da se pokaze Smile

Slika korisnika madcama

Pa naravno da ne mozes da

Pa naravno da ne mozes da vidis neku posebnu razliku. Te price o brzini su po mom misljenju kao da poredis ferari i lamburdzini jedan moze da ide 305km/h a drugi 306km/h. Koliko "obicnih" smrtnika ikada vozi tom brzinom. Cini mi se da jedino sto mi danas mozemo da primetimo u ratu web browsera je interfejs, stabilnost, mogucnost prilagodjavanja licnim potrebama (ovo vecinom ne rade prosecni korisnici) i mozda podrzanost razlicitih/novih tehnologija.

Slika korisnika burga

Pa kako i primetiti razlike

Bolja podrška za html5 nego u FF4? Koliko ljudi koristi html5 verziju youtubea? Dakle, što reče čovek - meriće se interfejs, stabilnost, prilagodljivost i (bar što se mene tiče) portabilnost podešavanja. Ja Operu i koristim zbog Opera Linka - na svim računarima i OSovima (desktop kod kuće × win + lin, desktop na poslu × samo win, lap-top kod kuće × win + lin) imam iste bookmarks, isti speed dial, sve isto.

Slika korisnika burga

A stigla i Opera 11.50

Code name Swordfish. *nix Changelog

Slika korisnika burga

Stigla i šestica