Besplatni domen

3 odgovora [Poslednji unos]
miodragz
Slika korisnika miodragz
Offline
User
Član od: 29/05/2006

Tomo bas si me nasmejao mada sve to nije za smeh mada cu ja ipak da eksperimentisem radi gega ovaj zeza kako sve to funcionise
Поступак регистрације домена

Mисија Регистра је да обезбеди бесплатне .рс домене свим заинтересованима.

Ово није још један у низу сервиса бесплатних домена. Условима за регистрацију домена је обезбеђено да они буду заиста озбиљно употребљени и, пре свега, да буду интересантни и корисни Интернет заједници.

Регистар је настао као одговор на претеране цене националног домена Србије, што је последица потпуног утицаја пословних и личних интереса фирми и појединаца који контролишу РНИДС као тело надлежно за управљање овим доменом. Овим сервисом показали смо у пракси да трошкови одржавања регистра домена уопште не морају да буду високи и да је висока цена националних домена последица искључиво похлепе и намере да се направи велика зарада.
Упознавање са правилима о регистрацији бесплатних домена

Сваки интернет сервис који је бесплатан је праћен специфичном појавом грабежа и покушаја злоупотребе. Због тога је почетна идеја омогућавања бесплатних домена брзо морала бити пропраћена усвајањем одређених правила за регистрацију домена како би се злоупотребе онемогућиле или макар у великој мери умањиле,односно да би се обезбедило да домени буду регистровани и коришћени у управо у духу у коме је сервис и постављен.

Правила која су постављена су веома логична, разумна и у ствари уопште не сметају корисницима који и иначе немају склоности ка злоупотребама. Ипак, неопходно је да са њима будете упознати пре него што се одлучите да региструјете бесплатни домен.

Потрудили смо се да поступак регистрације домена буде што једноставнији и бржи. Редослед поступака који се одвијају у процесу регистрације домена је следећи:
Регистрација домена

Корисник прво треба да региструје домен. Корисници преко овог Регистра могу регистровати домене трећег нивоа са наставком .IZ.RS. Име домена дакле, може бити nekoime.iz.rs, где се израз nekoime може заменити именом по избору. Приликом избора имена домена важе стандарди као и за све друге домене: могу се корситити знаци енглеског алфабета, и знакови _ (подвлака) и - (повлака). Други знакови нису дозвољени.

Приликом регистрације неопходно је навести адресу ДНС сервера за домен. Добро је да тај сервер буде подешен пре регистрације домена. Приликом регистрације се не смеју наводити било који други подаци о домену осим НС слогова.

Домен добија статус неодобреног и у регистру је означен као pending. Домен је након успешне регистрације одмах активан и видљив преко Интернета.
Коришћење домена

Да би наша мисија била испуњена, домени које корисници региструју треба да буду заиста и коришћени. Због тога, након регистрације домена, корисник треба да на њега постави функционалан и садржајан сајт. Изабрани домен и сајт постављен на њега, морају испуњавати све услове наведене у Правилима и условима коришћења. Поред сајта, домен се може користити и за друге интернет сервисе по избору.
Одобрење домена

Регистровани домен је, као што рекосмо, активан одмах након регистрације, али није одобрен. Активирање домена је привремено, усмерено ка тома да кориснику омогући да домен одмах може користити.

Ипак, неопходно је да домен буде одобрен од стране админстрације Регистра. Тек након одобрења, домен постаје коначно регистрован. Поступак одобрења је у ствари провера да ли се домен користи у складу са Правилима и условима коришћења.

Корисник, након што постави функционалан и садржајан сајт који испуњава услове, и након истека рока од 15 дана након регистрације домена, треба да пошаље Захтев за одобрење домена. Администрација ће проверити домен и донети одлуку о његовом одобравању. Корисник ће бити обавештен о тој одлуци. Ако је домен одобрен, домену ће бити скунута ознака означен као pending и он ће тиме бити и коначно регистрован. Уколико домен или сајт за које је послат захтев за одобрење не успуњавају услове, домен ће бити обрисан.

Захтев за одобрење домена мора бити послат најдаље 60 дана од регистрације домена. Уколико захтев није послат, након истека овог рока, домен ће бити обрисан.
Обнављање регистрације

Правилима је предвиђено да се регистрације домена обнавља годишње. Због техничких немогућности да се сада врши обнављање домена, регистрација свих домена важи неограничено, док не буду створени технички предуслови да се врши обнављање домена. Обнављање домена ће такође бити бесплатно, а једина сврха тог поступка је да се обезбеди да се домени који постану непотребни или неактивни, буду ослобођени да их неко други може упоребити.
Питања у вези сервиса и подешавања

Подршка корисницима бесплатних домена је обезбеђена кроз форум за подршку. Од корисника се очекује да тамо потраже одговоре на своја питања а ако их не нађу да тамо питају све што их интересује. Нерадо дајемо савете у приватним порукама,јер сматрамо да је свако питање које нам се постави није интернесантно само том једном кориснику већ може бити од користии свима осталима.

Не само да корсиници постављају питања на форуму, већ и помажу једни другима, па чак и пиу упутства везана за коришћење бесплатних .iz.rs домена.

Ипак, не очекујте да ће неко читати литературу уместо вас. Настојте да што више проблема сами отклоните учећи из документације доступне на Интернету. Од вас се очекује да, када нешто питате покажете одређен ниво познавања проблема и труда да га сами решите.

0
.Shath
Slika korisnika .Shath
Offline
User
Član od: 28/12/2010

Sto se tice Besplatnih domena na nasoj teritoriji(Srbija) , mozte besplantno registrovati iz.rs domene , register : http://iz.rs
Samo posle podesite DNS , i to bi bilo to.

tomaja
Slika korisnika tomaja
Offline
AdministratorModeratorUser
Član od: 21/03/2001

Moj tekst se upravo odnosi na iz.rs domen, koji je jeste besplatan ali ga na nakon mog iskustva ne mogu preporučiti. Da li se nešto u međuvremenu promenilo ne znam, ali ako neko planirao iole ozbiljniji sajt preporučujem da se domen kupi, a na godišnjem nivou to i nisu neke pare. Od domaćih in.rs bi trebalo da je najeftiniji.

.Shath
Slika korisnika .Shath
Offline
User
Član od: 28/12/2010

Pa , dosta nas poznaje i admina licno , tako da ako je veoma moguce da dobijes suspenziju bez posebnog abuse recorda , ako nekom smetas etc. Naravno da je placine registrovan domen preduslov za iole ozbiljan site .